Huoli nuoren ihmisen päihteiden käytöstä?
Oletko huolissasi omasta tai kaverin päihteiden käytöstä?
Oletko huolissasi nuoresi päihteiden käytöstä?
Kohtaatko työssäsi päihteitä käyttäviä nuoria?
Miksi päihteet?
Oletko huolissasi itsestäsi tai kaverisi päihteiden käytöstä? Oletko miettinyt, miksi päihteitä oikeastaan käytetään?
Huolestuttava päihteiden käyttö voi olla oire siitä, ettei kaikki pinnan alla ole hyvin: on paha tai vaikea olla. Ehkä päihteiden avulla olo helpottuu, eikä jännitä tai ahdista enää niin paljoa tai ollenkaan? Tällöin syntyy helposti kokemus siitä, että päihteet auttavat stressiin, paineisiin ja vaikeisiin tunteisiin.
Todellisuuden muuttaminen päihteillä paremmaksi on hyvin väliaikainen toimenpide, eikä siitä usein seuraa hyvää. Alaikäiset ja täysi-ikäiset nuoret ovat monenlaisessa vaarassa ja riskissä päihteitä käyttäessään. Päihteet edesauttavat suurempiin ongelmiin ajautumista esimerkiksi mielenterveyden, terveyden ja ihmissuhteiden osa-alueilla, myös riski rikoskierteeseen ja päihderiippuvuuden syntymiseen kasvaa päihteitä käytettäessä. Siistimpää olisi ottaa tilanne haltuun ja selvittää, mitä omassa elämässä ja mielessä oikeastaan tapahtuu. Mikä ahdistaa, miltä tuntuu, mikä kaikki stressaa ja mitä järkevää niille voisi tehdä?
Miksi päihteitä käytetään?
Stressaako?
Mitä pinnan alla sitten tapahtuu? Nuoren elämästä ei stressin aiheuttajia puutu! Stressaavaa voi olla miettiä tulevaisuutta, kun pitää tehdä päätöksiä ja valintoja. Entä huolet ja paineet, joita ihmissuhteet, koulu, kotiolot, sosiaalinen media, kaverit tai kaverittomuus voivat aiheuttaa? Entä ulkonäkö, harrastukset, rahattomuus, menestyminen, onnistuminen, menetys, pelko, pettymykset, odotukset, yksinäisyys, rakkaus, seksuaalisuus, ulkopuolisuuden kokeminen? Huolestuneet aikuiset, jotka eivät jätä rauhaan tai aikuiset, jotka ovat jättäneet liiaksikin omaan rauhaan?
Tunteet kertovat meille jotain itsestämme, tilanteestamme ja todellisuudesta. Ne ovat arvokkaita viestintuojia, joita on oleellista oppia ymmärtämään ja tunnistamaan. Se ei ole ihan yksinkertaista, ja niiden kanssa toimeen tulemiseen on ok tarvita apua. Liian moni aikuinenkin on päätynyt tukeutumaan vaikeissa tilanteissa päihteisiin, vaikka muunkinlaista tukea on olemassa. Muihin tukeutuminen on inhimillistä.
Tuki voi olla puhumista tai yhdessä tekemistä, päihteetöntä toimintaa, harrastamista tai luotettava aikuinen kenen kanssa jutella. Elämässä on paljon stressiä, mutta myös paljon vaihtoehtoja niistä selviämiseen. Mitä aiemmin sinä tai kaverisi saatte tukea, elämässä voi käydä vielä paljon paremmin kuin hyvin. Olet tärkeä ja hieno, pidä itsestäsi hyvää huolta!
Jos olet huolissasi omasta tai toisen päihteiden käytöstä, pyydä tukea itsellesi tai kaverillesi mahdollisimman pian. Kaikki ei välttämättä ole pinnan alla hyvin, vaikka kuulumisia kysellessä vastattaisiin “kaikki ok”. Ehkä voit tukeutua vanhempiisi, ammattilaisiin nuorisotyössä, koulussa, sosiaalitoimessa tai muihin aikuisiin? On rohkeaa välittää kaverista ja itsestä.
Mikä stressi?
Stressi tarkoittaa tilannetta, jossa voimavarat tuntuvat vähenevän monien vaikeiden asioiden, vaatimusten, paineiden tai isojen muutosten myötä. Stressin voi tunnistaa esimerkiksi siitä, että on epävarma, levoton, uneton tai ahdistunut olo ja keskittyminen vaikeaa. Kaikkia stressaa joskus, mutta jos stressi ei menekään ohi, siihen kannattaa ehdottomasti hakea apua. Jos stressi kestää pitkään, se on hyvin haitallista ja sitä voi helpommin alkaa hallita huonoilla keinoilla, kuten päihteillä.
Pysähdy, rentoudu, hengitä! Olet ok, eikä haittaa, ettet osaa vielä tunnistaa tai hallita stressiä. Pyydä apua turvalliselta luotettavalta aikuiselta, älä jää stressin kanssa yksin. Nämä ovat kaikkien ihmisten asioita, joiden opetteleminen on todella tärkeää ja kaiken vaivan arvoista.
Lue lisää stressistä ja rentoutumisesta täältä.
Stressi ja päihteet
Milloin huolestua?
Milloin sitten olla huolissaan? Me aikuisethan ollaan huolissaan aina, jos nuori käyttää alaikäisenä päihteitä. Lainsäädäntöön on hyvät syyt ja perusteluina muutakin, kuin että kivat jutut halutaan kieltää nuorilta. Päihteet eivät ole ok alaikäiselle, eivätkä kyllä läheskään aina aikuisillekaan.
Päihderiippuvuuden varhaisia oireita voi olla esimerkiksi se, että päihteiden käyttäminen menee niin yli, ettei kavereilla päihtyneen seurassa ole enää kovin mukavaa tai turvallinen olo. Myös siitä on syytä huolestua, että käyttää paljon aikaa seuraavan käyttökerran suunnittelemiseen ja odottamiseen. Tämä on huolestuttavaa silloinkin, vaikka päihteitä ei vielä paljoa olisi ehtinyt käyttääkään.
Jos jännitystä, ujoutta, stressiä tai ongelmia alkaa ratkaisemaan päihteiden avulla, voi olla varma, että ongelmia on tulossa myöhemmin huomattavasti lisää. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä päihteiden käyttäminen tarkoittaa ja mitä tarkoitusta se palvelee? Päihteistä saa ja täytyykin puhua aikuisten kanssa. Etsi luotettava ja mukava aikuinen, kenen kanssa voit pohtia omaa tai kaverin tilannetta ja sitä, mitä pinnan alla tapahtuu.
Hyvä uutinen on se, että elämässä voi tehdä korjausliikkeen milloin vain! Mitä aiemmin, sen parempi. Jos homma on lähdössä käsistä, jokin huolestuttaa tai stressaa, on ok tarvita ja etsiä tukea. Elämässä riittää opeteltavia taitoja. Stressin tunnistaminen ja hallinta sekä ajan viettäminen mukavalla ja järkevällä tavalla on jo aika hyvä paketti elämän perustaksi. Tarvitset ehkä tukea näihin ja sen järkevän ajanviettotavan keksimiseen, suunnittelemiseen ja toteuttamiseen?
Vasikointia vai välittämistä?
Linkkejä ja tukea muualla verkossa
- Huolestuttaako oma tai läheisesi päihteiden käyttö? Soita maksuttomaan numeroon 0800 90045, saat apua päihdetyön ammattilaisilta ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Soittaminen on anonyymia. EHYT ry
- Zekkaa vointisi ja katso mihin voisit ottaa yhteyttä omalla paikkakunnallasi Nuorten ystävät ry
- Nuorten netti päivystää ja tukee
- Sekasin-chatissa koulutetut vapaaehtoiset ja mielenterveyden ammattilaiset tarjoavat keskusteluapua päivittäin klo 7-24.
- Lyhyesti riippuvuuksista Nyyti ry
- Miten addiktio syntyy? Miksi salaatti ei aiheuta riippuvuutta? YLE
Et ole yksin
Huolestuttaako sinua nuoresi päihteiden käyttö? Hienoa, että etsit tukea ja tietoa! Nuoren päihteiden käyttö on haastava tilanne myös vanhemmille. Et ole tilanteessa yksin, eikä nuoresikaan ole: hänellä on vanhempi, joka välittää.
Moni jättää kysymättä nuoren päihteiden käytöstä. Etenkin huumeiden käyttö aiheuttaa pelkoja ja huolia, joka saa niin vanhemmat kuin ammattilaisetkin välttämään vaikeana pidettyä aihetta ja suoraan puheeksi ottamista. Päihteiden käytöstä ja päihteistä kuitenkin saa, voi ja täytyy puhua nuoren kanssa.
Hyvä keskusteluyhteys nuoren kanssa on ennaltaehkäisevä tekijä monen haasteen, myös päihderiippuvuuksien syntymisen suhteen. Ole siis kiinnostunut nuorestasi, tämän asioista ja kiinnostuksen kohteista sekä siitä, missä ja kenen kanssa hän viettää aikaa. Nuori tarvitsee aikuisen huomiota, tukea, turvallisia rajoja ja yhteistä aikaa. Jos olet erkaantunut nuorestasi, on aina mahdollista tutustua uudestaan: tehkää yhdessä asioita, jotka nuortasi kiinnostavat, opi nuoreltasi, ole utelias! Nuoren päihteiden käyttö näkyvänä oireena on syytä ottaa vakavasti. Se kertoo paitsi vaarasta sairastua päihderiippuvuuteen myös siitä, että pinnan alla on ehkä asioita, stressiä, paineita tai vaikeita tunteita, joita nuori ei osaa sanoittaa tai hoitaa muilla keinoilla.
Mitä tehdä?
- Kysy mitä kuuluu, miten voit - ole kiinnostunut.
- Hyväksy nuori, älä hyväksy alaikäisen päihteiden käyttöä.
- Kuuntele, anna aikaa nuorelle ja kohtaamiselle, välittää voi ammattiminälläkin.
- Muista, ettei toivottomia tapauksia ole.
- Näe hyvä nuoressa, kannusta, kehu, ole utelias - mitä tapahtuu nuoren elämässä?
- Ota päihteet puheeksi, ilmaise huoli ja pysäytä nuori.
- Mikä olisi parempaa toimintaa kuin päihteet?? Mikä nuorta kiinnostaa?
- Arvioi ja kartoita nuoren kanssa, mikä aiheuttaa stressiä? (potentiaalisia stressin ja huolen aiheuttajia nuoren elämässä voivat olla esim. perhetilanne, koti, koulu, kaverit, tulevaisuus, ulkonäkö, harrastukset, sosiaalinen media, menestyminen, onnistuminen, yksinäisyys, rakkaus, seksuaalisuus, ulkopuolisuuden kokeminen..)
- Millaisia stressistä palauttavia keinoja voi harjoitella, mikä on jo hyvin?
- (Lisätietoa: Stressi ja rentoutuminen)
- Vie huoli eteenpäin. Huoli nuoresta tulee ilmoittaa vanhemmille / lastensuojeluun.
Ota aikuinen rooli
Turvallinen vanhempi on johdonmukainen, eikä hyväksy alaikäisten päihteiden käyttöä. Keskustelua päihteistä olisi hyvä käydä jo hyvissä ajoin ennen kuin nuori kokeilee päihteitä. Nuoren kanssa tulee pystyä keskustelemaan tarvittaessa myös omasta päihteiden käytöstä, joten myös omaa suhdetta päihteisiin on hyvä tarkastella aika ajoin.
Hyvä keskusteluyhteys ei kuitenkaan auta, jos vanhempi ottaa päihteiden käytön suhteen kaverillisen roolin. Joku voi ehkä ajatella, että “kaikki on hyvin, koska nuori kertoo avoimesti päihteiden käytöstään” tai “parempi, että nuori käyttää päihteitä kotona, kuin maailmalla”, mutta päihteiden käyttäminen iässä, jolloin aivot kehittyvät, lisää merkittävästi päihderiippuvuuden syntymisen riskiä. Päihtyneenä nuori voi myös aiheuttaa itselleen tai muille ihmisille vaarallisia tilanteita. Vanhemman ei tarvitse hyväksyä alaikäisen päihteiden käyttöä. Nuoren turvassa pitämiseen voidaan tarvita ulkopuolista tukea.
Hyvässä päihteitä ja päihteiden käyttöä koskevassa keskustelussa on tilaa kysyä nuoren omista ajatuksista päihteiden käytöstä sekä kertoa omansa ilman, että sukset menevät heti ristiin. Entä oletko muistanut kehua ja kannustaa, mitä hienoa näet nuoressasi? Mitä pidemmälle nuoren päihteiden käyttö karkaa, sen haastavammaksi keskusteluyhteyden rakentaminen usein muuttuu. Vanhemman osaksi jää usein vaikeiden tunteiden kantaminen: huoli, pelko, viha, syyllisyys, epävarmuus, häpeä, avuttomuus, auttamisen halu. Ylivoimaiset tunteet aiheuttavat merkittävää stressiä ja stressaantuneena ihminen toimii epäjohdonmukaisemmin ja reaktiivisemmin. Stressaantuneena et pysty välttämättä auttamaan nuortasi. Hae siis apua ensin itsellesi, älä jää yksin. Mitä aiemmin haet apua itsellesi, sen paremmin osaat tukea nuortasi. Nuoren päihteiden käyttö ei ole aihe, jota tarvitsisi hävetä.
Miten puhua nuorelle?
Mitä nuori tarvitsee?
- Kiinnostusta, pysäyttämistä, keskusteluyhteyttä, turvallisia ja luotettavia aikuisia
- Yhdessä tekemistä ja päihteiden käyttöä korvaavaa toimintaa, johon kiinnittyä.
- Arjenhallinnan konkreettista tukea, millainen on toimiva ja mukava päihteetön päivä? Miten arkea hallitaan?
- Kannustusta, ohjausta ja yhdessä tekemistä suunnitelman toteuttamiseen. Toistoa ja positiivisia kokemuksia, kiinnittyminen rutiineihin ja toimiin vie aikaa, suunnitelman toteutusta ei voi jättää yksin nuoren vastuulle.
- Päivittäinen tuki stressin hallintaan. Päihteet muodostuvat usein ulkoiseksi keinoksi itsesäätelyyn, ongelmien ratkaisemiseen ja stressaaviin olosuhteisiin tai tilanteisiin. Mitä stressi on, millaisia sosiaalisia ja psyykkisiä paineita nuori kantaa? Voisiko puhuminen tai muut keinot auttaa ahdistukseen tai levottomuuteen? Kaikki ihmiset kokevat stressiä, mitä se on ja miten sitä voisi säädellä paremmin?
Itsetietoisuus helpottaa
Vaikka nuori tarvitsee rajoja, keskusteluyhteyden rakentaminen on hankalaa, jos asenteesi on kontrolloiva. Parhaan keskusteluyhteyden synnyttämiseksi huolla ensin omia tunteitasi puhumalla avoimesti ystävälle, vertaiselle tai ammattilaiselle. Pääasia, että tulet tietoiseksi ja osaat nimetä mahdollisimman hyvin tunteesi, jotka liittyvät nuoreen ja nuoren päihteiden käyttöön. Kun käsittelet omia tunteitasi ulkopuolisen kanssa, et tule kaataneeksi tunnekuormaa, huolta ja kiukkua nuoren niskaan hallitsemattomasti. Kun olet käsitellyt omia tunteitasi mahtuvat nuoren asiat, huolet ja tunteet paremmin mukaan keskusteluun.
Hyvä keskustelu voisi alkaa kysymyksellä: Mikä on päihteiden käytön hyvä tarkoitus? Miksi nuori käyttää päihteitä? Ehkä siksi, kun kaveritkin käyttävät ja koska haluaa käyttää? Ole utelias, älä tuomitse. Nuori ei itsekään osaa ehkä selittää, miksi päihteet ovat hänelle tärkeitä. Nuoren kanssa voi yhdessä miettiä, mihin kaikkeen päihteet auttavat parhaiten. Silloin olette paremmin selvillä siitä, mitä niistä luopumiseksi tarvittaisiin. Ehkä uusia taitoja säädellä tunteita? Ratkaista ongelmia? Tekemistä? Entä osaatko itse “pitää hauskaa” ilman päihteitä? Sitä voi harjoitella minkä ikäisenä tahansa!
Lisätietoa ja tukea vanhemmille muualla verkossa
- Nuorten päihteiden käyttö ja päihdehäiriöt THL
- Lyhyesti riippuvuuksista, Nyyti ry
- Miten addiktio syntyy? YLE
- Zekki, Nuoren kanssa yhdessä käytettäväksi arviointityökaluksi voinnille ja palvelutarpeelle
- Päihdelinkki - Päihdetietoa päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen.
- Tukinet, Netissä toimiva kriisikeskus - apua itselle tai nuorelle
- Nuorten mielenterveystalo - Luotettavaa tietoa nuoruusiän tyypillisimmistä mielenterveyden häiriöistä, niiden tunnistamisesta, hoidosta, sekä sopiviin palveluihin ohjautumisesta.
- Kondis ry:n vertaistuelliset ryhmät huumeidenkäyttäjien läheisille
- Itseapuopas huumeita käyttävän nuoren läheisille Palasista eteenpäin -hanke
- Läheisten tuki- ja neuvontapalvelut - Tukikohta ry
- Opas vanhemmille ja läheisille: Kun lapsi käyttää huumeita - Irtihuumeista ry
Puutu, kysy, välitä!
Kaikkien nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten on hyvä valmistautua päihteiden käytöstä puhumiseen ja päihteiden käyttöön puuttumiseen. Nuoret kokeilevat ja käyttävät päihteitä ja nuoren päihteiden käyttöön puuttuminen on aina välittämistä. On hyvä miettiä etukäteen, millainen olisi hyvä keskustelu nuoren kanssa päihteistä. Millaisia taitoja tilanteessa voisi tarvita, miten suhtautua ja mitä sanoa?
Nuoren päihteiden käyttö näkyvänä oireena on syytä ottaa vakavasti. Pinnan alla on ehkä stressiä, paineita tai vaikeita tunteita, joita nuori ei osaa sanoittaa tai hoitaa muilla keinoilla. Alaikäinen nuori on monenlaisessa vaarassa ja riskissä päihteitä käyttäessään. Päihteet voivat edesauttaa suurempiin ongelmiin ajautumista ja päihderiippuvuuden syntymistä. Nuoren tulevaisuus ei voi olla vain nuoren omissa käsissä. Me aikuiset voimme kaikki tehdä parhaamme jokaisen nuoren hyvinvoinnin eteen. Jokaisen ammattilaisen on hyvä myös miettiä, mitä oman jäävuoren huipun alla on. Millaisia tunnetaitoja minulla on ja millaisia stressinhallintakeinoja osaan käyttää itseeni? Mitä voin opettaa toisille ja mitä taitoja minun olisi hyvä oppia ja harjoitella lisää? Mikä on oma suhtautumiseni päihteisiin ja millä tavalla osaan puhua niistä?
Miten puhua nuoren kanssa?
Mitä tehdä?
- Kysy mitä kuuluu, miten voit - ole kiinnostunut.
- Hyväksy nuori, älä hyväksy alaikäisen päihteiden käyttöä.
- Kuuntele, anna aikaa nuorelle ja kohtaamiselle, välittää voi ammattiminälläkin.
- Muista, ettei toivottomia tapauksia ole.
- Näe hyvä nuoressa, kannusta, kehu, ole utelias - mitä tapahtuu nuoren elämässä?
- Ota päihteet puheeksi, ilmaise huoli ja pysäytä nuori.
- Mikä olisi parempaa toimintaa kuin päihteet?? Mikä nuorta kiinnostaa?
- Arvioi ja kartoita nuoren kanssa, mikä aiheuttaa stressiä? (potentiaalisia stressin ja huolen aiheuttajia nuoren elämässä voivat olla esim. perhetilanne, koti, koulu, kaverit, tulevaisuus, ulkonäkö, harrastukset, sosiaalinen media, menestyminen, onnistuminen, yksinäisyys, rakkaus, seksuaalisuus, ulkopuolisuuden kokeminen..)
- Millaisia stressistä palauttavia keinoja voi harjoitella, mikä on jo hyvin? Lisätietoa: Stressi ja rentoutuminen
- Vie huoli eteenpäin. Huoli nuoresta tulee ilmoittaa vanhemmille / lastensuojeluun.
Päihteiden käytön puheeksiotto on tärkeää
Mitä jos vain kieltäisi? Pelkkä kieltäminen tai ehdottoman auktoriteettiroolin ottaminen eivät toimi ilman luottamuksellista suhdetta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että puuttuessasi nuoren päihteiden käyttöön, viestisi merkitys (ja nuori) katoaa, ellei sinulla ja mielipiteilläsi ole oikeasti merkitystä nuorelle.
Keskusteluyhteys hinnalla millä hyvänsä? Joskus ammattilaisen on helppoa luoda nuoreen suhde, jossa on luottamusta. Nuoren kaverina toimivalla ammattilaisella on kuitenkin aikuisen vastuu siitä, että nuorelle välittyy selkeä viesti siitä, ettei päihteiden käyttö alaikäisenä ole ok. Ei ole hyödyllistä rakentaa pelkkään kaveruuteen perustuvaa suhdetta, jossa nuoren kanssa on mahdollista naureskella päihtyneenä tehdyille asioille. Luottamuksellisessa suhteessa käydyt keskustelut tunnistaa siitä, että nuori kertoo asioistaan, huolistaan ja päihteiden käytöstään siitä huolimatta, että et hyväksy päihteiden käyttöä ja olet siitä huolissasi. Tämä on hyvä lähtökohta auttaa nuorta tai hakea nuoren kanssa lisää apua päihdetyön ammattilaisilta.
Lisätietoa ja tukea ammattilaisille muualla verkossa
- Lyhyesti riippuvuuksista - Nyyti ry
- YLE - Miten addiktio syntyy? Miksi salaatti ei aiheuta riippuvuutta?
- Tietoa ja materiaalia puheeksioton tueksi / Ehkäisevän päihdetyön verkosto EPT
- Nuorten päihteiden käyttö ja päihdehäiriöt - THL
- Kokemustietoa päihteistä ja toipumisesta - Kondis ry
- Päihdelinkki - Päihdetietoa päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen.
- Nuorten mielenterveystalo - Luotettavaa tietoa nuoruusiän tyypillisimmistä mielenterveyden häiriöistä, niiden tunnistamisesta, hoidosta, sekä sopiviin palveluihin ohjautumisesta.
- Zekki - Nuoren kanssa yhdessä käytettäväksi arviointityökaluksi voinnille ja palvelutarpeelle / Nuorten ystävät ry
Tutustu nuoren maailmaan
Keskusteluyhteyden ja luottamuksen rakentaminen päihteillä oireilevan nuoren kanssa on haastavaa, mutta kaiken työn arvoista. Kun päihteiden käyttö herättää huolta, ota päihteet suoraan puheeksi nuoren kanssa! Keskusteluun voit valmistautua tarkastamalla omat tietosi, ajatuksesi ja asenteesi päihteiden käyttöön liittyen, sillä päihteet toimivat usein tiedostamattomana itsesäätelykeinona stressinhallintaan. Keskusteluyhteyden ja luottamuksen rakentamiseen auttaa, jos pystyt pitämään mielisi uteliaana: mikä nuoren elämäntilanteessa on päihteiden käytön hyvä tarkoitus?
Miten uteliaalla keskustelulla saisi herätettyä nuoren ajattelemaan sitä, miksi päihteet tuntuvat hienoilta tai hyvältä? Voi olla, että nuori korvaa päihteiden avulla puutteita itseilmaisun tai tunne-elämän taidoissaan, hallitsee stressiä ja ratkaisee ongelmia. Mikä nuoren elämässä stressaa ja millaisia paineita hänkantaa? Voisiko puhuminen tai muut keinot auttaa ahdistukseen tai levottomuuteen? Kaikki ihmiset kokevat stressiä. On hyvä miettiä, mitä se on ja miten sitä voisi säädellä paremmin?
Saako nuori päihteillä hyväksyntää, ja keneltä? Onko se nuoren arvojen mukaista, mitä mieltä sinä olet arvoista ja voisiko näistä saada aikaiseksi keskustelun? Usein nuori ei itsekään tiedä päihteiden käytön syytä, tai syy voi olla “koska kaikki muutkin” tai se “on vaan kivaa”. Yleistäviä uskomuksia voi myös haastaa ja miettiä, mikä muu voisi olla kivaa? Onko päihteet ja niiden seuraukset elämässä ihan oikeasti kivoja?
Kerro huolesta nuorelle suoraan, älä hyväksy päihteiden käyttöä, mutta hyväksy nuori ja kerro, miten hieno tyyppi hän on! On olemassa paljon parempiakin stressinhallintakeinoja kuin päihteiden käyttäminen ja hauskaa voi olla ilmankin päihteitä! Muistakaa myös pysähtyä sen äärelle, mikä on jo hyvin, mikä nuorta kiinnostaa, millaisia voimavaroja ja unelmia nuorella on.
Miten tukea nuorta?
- Nuoren tilanne ja stressin hallinta sekä siihen liittyvät konkreettiset toimet - tasapaino, huolet ja hyvinvointi - missä mennään?
- Mitä päihteiden käytön tilalle? Mikä kiinnostaa ja on mahdollista?
- Arjenhallinta - miten arkea hallitaan? Elämäntaidot, suunnittelu ja toteutus.
- Huomioi riski siirtyä riippuvuudesta toiseen eli korvata addiktio toisella toiminnallisella tai kemiallisella addiktiolla.
- Hae lisää tukea ja tietoa tarvittaessa päihdetyön ammattilaisilta.
- Paras tuki on läsnäoleva välittävä aikuinen.
Tukea nuorille -hankesivun toteutus
Alasivun kuvitukset ja suunnittelu sekä videoeditointi: Nina Grönlund (2021)
Alasivun tekninen toteutus: Metatera Games (2021)
Yleisen verkkosivun toteutus ja web-hosting: Kilda Oy