Tukea nuorille -hanke
Nuoren ongelmat päihteiden kanssa kohdataan ensimmäiseksi yleensä lastensuojelun, nuorisotyön ja koulutuksen piirissä. Tukea nuorille -hankkeessa koulutettiin näiden alojen ammattilaisia sekä luotiin työkaluja puheeksiottoon ammattilaisille sekä perheille.
Myllyhoitoyhdistyksen Tukea nuorille -hanke syntyi avuksi nykytilanteeseen, jossa nuorten humalahakuisen alkoholinkäytön rinnalle ovat nousseet yhä helpommin käsiin saatavat huumeet ja muut päihdyttävät lääkkeet.
Nuoren ongelmat päihteiden kanssa kohdataan ensimmäiseksi yleensä lastensuojelun, nuorisotyön ja koulutuksen piirissä. Lähtökohtana voi olla poliisin tekemä lastensuojeluilmoitus silloin, kun nuori on kohdattu päihtyneenä. Kimmokkeena voivat olla myös koulussa havaitut ongelmat, nuorisotyön havainnot tai myös kaveripiirin aikuiselle ilmaisema huoli nuoren käytöksen takia.
Tukea nuorille -hankkeessa koulutettiin edellä mainittujen alojen toimijoita päihteistä, varhaisesta puuttumisesta, päihteiden käytön puheeksiottamisesta, hoidontarpeen arvoinnista sekä palveluihin ohjaamisesta. Lisäksi tarkoitus oli tukea perheitä ottamaan yhä paremmin puheeksi nuorten päihteiden käyttö.
Koulutusten lisäksi hankkeen myötä koottiin työkalupakki nuorille, vanhemmille sekä ammattilaisille käytettäväksi nuorten kanssa työskenneltäessä. Puheeksiottoon keskittyvä Tukea nuorille -sivusto löytyy osoitteesta: https://www.myllyhoitoyhdistys.fi/tukea-nuorille
Hankkeen rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö vuosina 2020-2021.
Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Minna Ekholm
minna.ekholm@myllyhoito.fi
Myllyhoito?
Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.
Ajankohtaista
Riippuvuudesta kumpuava pohjaton rahantarve vaikuttaa usein myös parisuhteeseen ja perheeseen. Taloudellista väkivaltaa on esimerkiksi rahan kontrollointi ja manipulointi, kirjoittaa aiheeseen syventynyt sosiaalityöntekijä Elina Seitz.
Lue lisää