Yliannostuksiin kuoli viime vuonna ennätysmäärä ihmisiä
Huumemyrkytyksiin eli yliannostuksiin kuoli 253 ihmistä vuonna 2023 – “Tuskallisinta oli, ettei palvelujärjestelmä ja yhteiskunta pystynyt tarttumaan avunhuutoon ajoissa”, menetyksen kokenut läheinen kertoo.
Tuoreiden tietojen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2024) mukaan huumemyrkytyksiin eli yliannostuksiin menehtyi Suomessa vuonna 2023 ennätykselliset 253 ihmistä. Näistä 89, eli 35 prosenttia oli alle 25-vuotiaita. “Vaikka jokainen huumemyrkytyskuolema on tragedia, on hälyttävää, että uhreista näin suuri osa on nuoria, ja että joukossa on myös myös alaikäisiä”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija ja huumekuolemien ehkäisyn asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Sanna Kailanto.
Päihdejärjestöt vaativat kiireellisiä toimia
Päihdetyötä tekevät järjestöt ovat syvästi huolissaan huumekuolemien määrän kasvusta ja vaativat nopeita ja konkreettisia toimenpiteitä tilanteen muuttamiseksi. "Meillä on jo kattavasti tietoa siitä, mitä tarvitaan huumekuolemien ehkäisemiseksi, mutta riittävä poliittinen tahto niiden toteuttamiseen puuttuu”, sanoo Tukikohta ry:n toiminnanjohtaja Ron Furman.
Hoitoon pääsyn helpottaminen ja nykyisten palveluiden vahvistaminen ovat keskeisiä toimenpiteitä, mutta myös uusia haittoja vähentäviä keinoja on kokeiltava ja otettava käyttöön. “Lisäksi on tärkeää lisätä tietoa yliannostusten ehkäisystä. Erityisesti nuorilla on usein puutteita tiedoissaan erilaisten aineyhdistelmien riskeistä, ja tämä yhdistettynä aineiden helppoon saatavuuteen muodostaa merkittävän riskin”, Furman sanoo.
Vuonna 2023 THL laati "Huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallin", jossa esitetään 12 tutkimukseen perustuvaa suositusta kuolemien ehkäisemiseksi. Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) julkaisi vuonna 2024 laajan selvityksen alle 25-vuotiaiden huumemyrkytyskuolemista ja esitti useita parannusehdotuksia palvelujärjestelmään. Päihdejärjestöt esittävät, että tutkimuksiin perustuvat menetelmät ja suositukset otetaan käyttöön viipymättä.
“Jos apu olisi saatu ajoissa, olisi kuolema ehkä ollut vältettävissä”
Päihdejärjestöt kartoittivat kyselyllä* huumeisiin kuolleiden läheisten kokemuksia. Useat vastaajat kertoivat, että päihteitä käyttävän oli ollut vaikea saada apua, ja kuolema olisi
voitu ehkä estää ajoissa annetulla tuella. “Tuskallisinta oli, ettei palvelujärjestelmä ja yhteiskunta pystynyt tarttumaan avunhuutoon ajoissa”, kertoo yksi vastaaja. “Jos apu olisi saatu ajoissa, olisi kuolema ehkä ollut vältettävissä”, toteaa toinen.
Kyselyssä nousi esiin myös huumeiden käyttöön liittyvä stigma, joka vaikuttaa negatiivisesti poliittiseen tahtoon toimia. "Huumekuolema johtuu sairaudesta, mutta siihen liittyy valtava häpeän taakka, koska monien mielestä kyse on ihmisen omasta valinnasta, ja riippuvuus nähdään heikkoutena", kuvailee yksi läheinen. Vastaajat toivoivat, että yhteiskunta ymmärtäisi paremmin, että jokaisen huumekuoleman taustalla on rakas ihminen ja kyseessä on suuri inhimillinen tragedia – niin menehtyneelle kuin hänen läheisilleen.
Tilaisuudet huumeisiin ja päihteisiin kuolleiden muistoksi
Perinteinen Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa 5.11.2024 klo 18.00. Tilaisuudessa muistetaan huumeiden käytön seurauksena menehtyneitä ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen.
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Stop Huumeille ry, Tukikohta ry, KRAN rf, Irti Huumeista ry, EHYT ry, EPT-verkosto, Sininauhaliitto, Myllyhoitoyhdistys ry, A-klinikkasäätiö ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.
Muistotilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea pyhäinpäivän tienoilla. Lisätietoja tilaisuuksista ja mahdollisuus sytyttää virtuaalinen tähti päihteisiin menehtyneen läheisen muistoksi löytyy osoitteesta: www.vaiettumenetys.fi.
*Kesällä 2024 päihdetyötä tekevät järjestöt toteuttivat kyselyn menetyksen kokeneille läheisille. Kyselyyn vastasi 84 läheistä. Kyselyllä selvitettiin, mikä on ollut läheisille tuskallisinta huumekuoleman kokemuksessa ja mitä he toivoisivat ihmisten ymmärtävän huumekuolemiin liittyen.
Lisätiedot:
Ron Furman
toiminnanjohtaja
Tukikohta ry
puh. 040 820 2564 ron.furman@tukikohta.org
Huumekuolemiin liittyvät kysymykset:
Sanna Kailanto
Erityisasiantuntija (Päihteet ja tupakka -tiimi, Huumekuolemien ehkäisyn asiantuntijaryhmän puheenjohtaja)
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
puh. 029 524 8856
sanna.kailanto@thl.fi
Tiedotteen lähettäjät:
- Tukikohta ry Stop
- Huumeille ry
- Irti Huumeista ry
- KRAN rf
- Sininauhaliitto
- EHYT ry
- Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto)
- Myllyhoitoyhdistys ry
- A-klinikkasäätiö
- Helsingin tuomiokirkkoseurakunta
- Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys Kakspy ry:n
- Perhe- ja läheistyö Vantaan A-kilta ry
- ViaDia Lahti ry
- Sirkkulanpuiston toimintayhdistys ry
- Salon seurakunta
- Nuorten Ystävät ry
- KRIS-Etelä-Pohjanmaa ry
- Satakunnan sininauha ry
- Diakonissalaitoksen säätiö
- Tukialus-hanke
- Nauha ry
- YAD ry
- Tampereen A-kilta ry
- Seinäjoen seurakunta
- Nurmon Sininauha ry
Myllyhoito?
Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.
Ajankohtaista
Riippuvuudesta kumpuava pohjaton rahantarve vaikuttaa usein myös parisuhteeseen ja perheeseen. Taloudellista väkivaltaa on esimerkiksi rahan kontrollointi ja manipulointi, kirjoittaa aiheeseen syventynyt sosiaalityöntekijä Elina Seitz.
Lue lisää