Rohkeutta muutokseen -koulutuspäivä 13.11.2024
Rohkeutta muutokseen -koulutuspäivä:
Riippuvuus ja trauma
Milloin? Myllyhoitoyhdistyksen vuosittainen maksuton koulutuspäivä järjestetään 13.11.2024 klo 9–12.30 verkkokoulutuksena.
Kenelle? Maksuton ammattilaistapahtuma on avoin kaikille, joita aihe koskettaa ja kiinnostaa. Tervetulleita ovat esimerkiksi päättäjät, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset ja opiskelijat, päihdetyöntekijät ja terapeutit, median edustajat sekä kansalaiset.
Mitä? Koulutuspäivän aiheena on trauman ja riippuvuuksien yhteys. Riippuvuuksien taustalla on usein kehityksellinen trauma, jolla tarkoitetaan lapsuudessa syntyneitä tunnetason vajeita. Siitä johtuva alitajuinen hermostollinen hätätila ilmenee esimerkiksi ylivalppautena ja jännityksinä, jolloin keskushermoston stimulointi päihteillä tai pakonomaisella toiminnalla tarjoaa olotilaan hetkellisen helpotuksen (Klaavu 2023).
Toisaalta etenkin päihde-, peli- ja läheisriippuvuus usein myös aiheuttavat traumoja. Traumainformatiivinen työote onkin erityisen tärkeää riippuvuuteen sairastuneiden kanssa työskenneltäessä. Riippuvuudesta toipuva puolestaan hyötyy suuresti oman hermoston ymmärtämisestä ja vakauttamisesta, mikä auttaa esimerkiksi tunteiden säätelyssä ja sisäisen turvan luomisessa. Koulutuksen tavoite on lisätä tietoa ja ymmärrystä sekä tarjota työkaluja.
Kouluttajina toimivat psykoterapeutti Kristiina Niskanen, terapeutti Jussi Pajuniemi ja riippuvuusasiantuntija Katja Näätänen. Yleisön kysymyksille on varattu aikaa esitysten yhteydessä.
Puhujat ja aiheet
Kristiina Niskanen on riippuvuuksien hoitoon perehtynyt psykoterapeutti. Hän on työskennellyt riippuvuuksien parissa vastaanotolla, kouluttajana ja kehitystehtävissä sekä luonut Riippumatta-nimisen lyhytterapeuttisen hoito-ohjelman. Parhaillaan hän toimii Terveystalon riippuvuuksien asiantuntijatiimissä. Hänellä on myös oma toipumiskokemus riippuvuudesta.
Luento käsittelee traumaa erityisesti riippuvuuden näkökulmasta. Mitä tarkoitetaan psyykkisellä traumalla, ykköstyypin ja kakkostyypin traumalla sekä kehityksellisellä traumalla? Millaisia oireita kehityksellisestä traumasta voi seurata elämän eri vaiheissa? Mikä on trauman ja addiktion suhde? Mitä riippuvuudesta toipuvan on tärkeää tietää traumasta?
Jussi Pajuniemi on kiintymyssuhteisiin perehtynyt terapeutti. Hänen erityisosaamisensa liittyy lapsuuden kehitykselliseen traumaan ja sen ilmenemiseen aikuisuuden ihmissuhteissa ja arjen haasteissa. Taustaltaan Pajuniemi on kasvatusalan ammattilainen ja luokanopettaja. Kliinisen työn ohella hänellä on toipumiskokemus riippuvuudesta.
Luento käsittelee kehityksellisen trauman vaikutuksia hermostoon, vireystilaan, tunteisiin ja stressinsäätelyyn. Mikä yhteys näiden haasteilla on addiktioiden muodostumiseen ja niistä toipumiseen? Luento tarjoaa niin toipujille kuin ammattilaisillekin konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka omaa hermostoa voi rauhoittaa ja vakauttaa.
Katja Näätänen on sosionomi (YAMK) ja riippuvuusasiantuntija Toimiva ry:ssä. Hänellä on pitkä työkokemus naiserityisestä päihdetyöstä. Nykyisessä työssään hän kohtaa päihde- ja ruokariippuvuudesta kärsiviä ihmisiä ja tietää, mikä että onnistunut kohtaaminen voi olla ensiaskel muutokselle.
Luento tarjoaa työkaluja kohtaamiseen ja traumataustan huomioimiseen päihde- ja riippuvuustyössä. Päihdemaailma voi aiheuttaa monenlaista traumaa, jolloin turvallisen kohtaamisen merkitys korostuu. Mitä on viisasta huomioida, jos asiakkaalla on traumakokemuksia? Luento sivuaa myös naisten kanssa tehtävän riippuvuustyön erityispiirteitä ja traumainformoitua työskentelyä verkossa.
Ilmoittautuminen
Hinta: Koulutuspäivä on osallistujalle maksuton. Se järjestetään verkossa Zoom-alustalla.
Osallistuminen: Koulutus järjestetään Zoom-alustalla. Mukaan mahtuu 300 ensin ilmoittautunutta. Tilaisuudesta tulee tallenne, joka lähetetään ilmoittautuneille.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen päättyy maanantaina 11.11. Ilmoittautumisen jälkeen saat tarkempia tietoja osallistumisesta sähköpostiisi.
Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/rohkeuttamuutokseen2024
Koulutuspäivän ohjelma
9–9.15 Myllyhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Ekholm: alkusanat
9.15–10.15 Kristiina Niskanen: Trauma ja riippuvuus
10.15–11.15 Jussi Pajuniemi: Kehityksellinen trauma ja hermoston merkitys toipumisessa
11.15–11.30 Tauko
11.30–12.30 Katja Näätänen: Kohtaaminen ja traumataustan huomioiminen päihde- ja riippuvuustyössä
Huomaathan, että tarkka aikataulu saattaa hieman elää seminaarin aikana. Myllyhoitoyhdistys pidättää oikeuden mahdollisiin ohjelmamuutoksiin.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Lähteet:
Klaavu, Juha. 2023. Lapsuuden kehityksellinen trauma – syy arvottomuuteen, häpeään ja syyllisyyteen. Viisas Elämä: Helsinki.
Lisätietoja ja yhteydenotot:
Minna Ekholm
toiminnanjohtaja
minna.ekholm@myllyhoito.fi
+358407291171
Johanna Pohjola
Viestintäpäällikkö
johanna.pohjola@myllyhoito.fi
+358445353219
Myllyhoito?
Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.
Ajankohtaista
Riippuvuuden takana on usein trauma, mutta riippuvuus myös aiheuttaa traumoja. Mitä tarkoitetaan kehityksellisellä traumalla ja miten se on viisasta huomioida toipumisessa? Miten kohdata asiakas traumasensitiivisesti?
Lue lisää