Toipuminen on mahdollista -koulutusiltapäivä 24.10.
Tunnistatko asiakkaasi päihderiippuvuuden ja osaatko tukea sairastunutta sekä läheisiä toipumisessa? Miltä toipumisen polku näyttää kokemusasiantuntijan ja Q-teatterin kertomana?
Tervetuloa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä toipujille suunnattuun koulutusiltapäivään 24.10. TOIVE-verkoston järjestämä maksuton koulutus tarjoaa työkaluja riippuvuuden tunnistamiseen ja toipumisen tukemiseen. Lisäksi pääset tutustumaan toipumiskeskeisiin toimijoihin ja palveluihin messualueella.
On tärkeää, että riippuvuudet tunnistetaan ja ne uskalletaan ottaa puheeksi. Riippuvuudesta toipuminen on mahdollista!
Toipuminen on mahdollista -koulutuspäivä 24.10. klo 12.30–15.30.
Sijainti: Tiivistämö, Helsinki
Tiivistämö sijaitsee keskellä Suvilahden kulttuuri- ja tapahtuma-aluetta rakennuksessa numero 5. Sisääntulo alueelle osoitteista Sörnäisten rantatie 22 ja Kaasutehtaankatu 1.
Ilmoittautuminen 22.10. mennessä tämän linkin kautta (mukaan mahtuu ensimmäiset 200 ilmoittautunutta): https://link.webropol.com/ep/toipuminen
Ohjelma
12.30. Avauspuheenvuoro: Mikko Tamminen, Helsingin kaupungin asumis-, kriisi- ja päihdepalvelujen johtaja
12.35–12.55 Miten riippuvuus syntyy? Ihastuminen, tavaksi tuleminen ja tunnetilojen muuttaminen. – Työnohjaaja ja riippuvuusasiantuntija Matti Nokela.
12.55–13.15 ”Käyn töissä, ei minulla voi olla ongelmaa”- kieltäminen ja salailu päihderiippuvuudessa – Apualkoholismiin.fi-verkkosivun perustajat ja toipuvat alkoholistit Juha Voutilainen ja Christer Schoultz pureutuvat siihen, kuinka riippuvuuden salailu ja kieltäminen tapahtuvat ja mistä ammattilainen voi tunnistaa käytöksen.
13.15–13.35 Mikä on läheisen osa päihdesairaan toipumisessa? – Läheinen ja Kalliolan klinikan perheterapeutti Aino Koskiluoma keskustelevat läheisen kokemuksesta. Läheisenkin toipuminen on mahdollista.
Kahvitauko 13.35–14.05
14.05–14.30 Päihderiippuvuuden stigma vaikeuttaa avun hakemista ja heikentää yhteiskunnallista asemaa – Kokemusmentori ja naiserityisen työn osaaja Riikka Tuomi kertoo kokemuksistaan stigmasta päihteitä käyttäneenä naisena. Päihde- ja mielenterveystyön asiantuntija Paula Rautoja esittelee THL:n verkkokoulutuksen, jonka avulla sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat tunnistaa ja vähentää stigman vaikutusta omassa työssään.
14.30–14.50 Päihderiippuvuudesta toipuminen vaatii aikaa, tukea ja sitoutumista – Riippuvuudesta toipuva sekä Myllyhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Ekholm käyvät läpi riippuvuudesta toipumista. Toipuminen on mahdollista, kun henkilöllä on tarvittavat resurssit ja motivaatio. Miten löytää työkaluja sekä selviytymiskeinoja, joiden avulla rakentaa uusi elämäntyyli?
14.50–15.25 Tarinateatteri: Toivoton tapaus? Polkuni päihdemaailmasta ja asunnottomuudesta hyvään elämään. Esityksen toteuttavat Helsingin A-Killan kokemusasiantuntija Pekka ja Q-teatterin Hyvä kätilö -näyttelijät.
Loppusanat 5 min.
Messualueen näytteilleasettajat
- Apualkoholismiin.fi
- Humanan Kallio Oy
- Helsingin A-Kilta ry
- Hoitokoti Tuhkimo Oy
- Kantamo Oy
- Myllyhoitoyhdistys ry
- Naistenkartano ry:n ja VVA ry:n Supernovat-toiminta
- Päijät-Hämeen Myllyhoitoklinikka Oy
- Tukikohta Ry:n Jälkipolku-kuntoutusohjelma
- Tukikohta Ry:n Suunta-kurssi
- Työnohjauskeskus Matti Nokela Oy
- Stoppi ry
- Suoja-pirtti ry
Tiivistämössä on esteetön pääsy lähes kaikkiin tiloihin alakerran tiloja lukuun ottamatta. Yläkerrassa, pääsisäänkäynnin vieressä, sijaitsee inva-WC. Lisää tilan esteettömyydestä.
Toipumiskeskeisen hoidon (TOIVE) -verkosto koostuu yli 20 toipumiskeskeisen päihdehoidon ja -kuntoutuksen toteuttajasta ja toimijasta. TOIVE-verkosto toimii päihdehoitotyön asiantuntija- ja kehittämistyön parissa ja osallistuu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Verkoston toimintaa koordinoi Myllyhoitoyhdistys.
Lisätiedot ja kysymykset tapahtumasta:
Minna Ekholm, Myllyhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja
minna.ekholm@myllyhoito.fi
040 729 1171
Tapahtuman järjestävät verkoston jäsenistä:
- Apualkoholismiin.fi
- Humanan Kallio Oy
- Helsingin A-Kilta ry
- Helsingin kaupunki
- Hoitokoti Tuhkimo Oy
- Kalliolan klinikka Oy
- Kantamo Oy
- Naistenkartano ry:n ja VVA ry:n Supernovat-toiminta
- Myllyhoitoyhdistys ry
- Päijät-Hämeen Myllyhoitoklinikka Oy
- Stop Huumeille ry
- Suoja-pirtti ry
- Tukikohta ry:n Jälkipolku-kuntoutusohjelma
- Työnohjauskeskus Matti Nokela Oy
Myllyhoito?
Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.
Ajankohtaista
Riippuvuuden takana on usein trauma, mutta riippuvuus myös aiheuttaa traumoja. Mitä tarkoitetaan kehityksellisellä traumalla ja miten se on viisasta huomioida toipumisessa? Miten kohdata asiakas traumasensitiivisesti?
Lue lisää