Siirry sisältöön

Viestintäyrittäjä Anu Ubaud yhdistyksen hallitukseen

Anu Ubaud on viestintäalan yrittäjä ja Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja. Hän tahtoo lisätä ymmärrystä riippuvuuksista ja luoda työpaikoille puuttumisen kulttuuria.

Myllyhoitoyhdistyksen hallitus täydentyy vuoden 2024 alusta. Mukaan liittyy viestinnän ammattilainen Anu Ubaud, jolla on pitkä tausta journalismin ja viestintäalan johtotehtävissä. Parhaillaan hän työskentelee perustamassaan brändi- ja viestintätoimisto United Imaginationsissa.

Riippuvuudet kiinnostavat Ubaudia sekä yhteiskunnallisesti että henkilökohtaisesti. Hänen isänsä on raitistunut alkoholisti, jonka toipumista Ubaud on saanut seurata 20 vuoden ajan.

”Riippuvuudet ovat valtava yhteiskunnallinen ilmiö, koska yksittäiset tarinat heijastuvat ja kertautuvat läheisten kautta. Kun ajattelee, kuinka paljon lapsia, puolisoita tai muita läheisiä elää riippuvuudesta kärsivien kanssa, yhteiskunnassa on iso ongelma”, hän sanoo.

Myllyhoitoyhdistyksen hallitustyössä Ubaudia kiinnostaa riippuvuuksiin liittyvän tiedon lisääminen yhteiskunnassa, kuten työpaikoilla, kouluissa, terveydenhuollossa ja perheissä. Hän kokee, että yleinen käsitys riippuvaisista ihmisistä on yhä kapea ja yksipuolinen.

”Piilossa olevia ongelmia on valtavasti. Häpeää ja yksipuolisuuden leimaa ei ole vielä saatu pois. Helposti ajatellaan, että riippuvuudet ovat yksityisiä asioita, joihin ei ole keinoja puuttua. Kärsijöiksi ja maksajiksi jäävät myös läheiset”, Ubaud sanoo.

Suojelu kääntyy riippuvaista vastaan

Anu Ubaud työskenteli Helsingin Sanomien päätoimittajana vuosina 2019–2022 ja sitä ennen lehden ja media-alan muissa tehtävissä yhteensä runsaat kymmenen vuotta. Hänet valittiin vuoden nuoreksi johtajaksi vuonna 2021.

Ubaud on urallaan törmännyt riippuvuuksiin. Hän on nähnyt onnistuneita puuttumisia mutta myös esimerkiksi tilanteita, joissa työkaverit suojelevat riippuvaista viimeiseen asti. Se on inhimillistä mutta pahentaa usein tilannetta, Ubaud sanoo. Hän uskoo, että ongelmat sivuutetaan usein siksi, että päihdeohjelmaa ei ole viety käytäntöön tai tietoa puuttumisen tärkeydestä ei ole.

Vahvana elää myös harhakäsitys, että työssä käyvällä ihmisellä ei voi olla päihdeongelmaa. Ubaud puuttui asiaan viimevuotisessa Helsingin Sanomien jutussa, joka koski alkoholinkäyttöä media-alalla. Hän totesi jutussa esimerkiksi, että ”alkoholin ongelmakäyttäjä kykenee huijaamaan itseään ja muita ja tyypillisesti myös hoitaa työnsä hyvin".

Ubaud on perehtynyt raitistuneiden alkoholistien elämäntarinoihin ja huomannut, että työnsä hyvin hoitavalla päihderiippuvaisella voi taustalla mennä kaikki muu. Ja että työpaikoilla on paljon päihderiippuvaisten läheisiä, jotka kantavat raskasta taakkaa kenenkään siitä tietämättä.

"Jos voin olla pieni lastu laineilla ja lisätä vastuullisuutta, haluan olla se lastu laineilla."

Koulutukseltaan Anu Ubaud on yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän toimii myös HJK:n naisten jalkapallojoukkueen hallituksen puheenjohtajana tavoitteenaan lisätä urheilun yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Ubaudin ja kolmen markkinointigurun perustama United Imaginations puolestaan kehittää asiakkaidensa yhteiskunnallista vastuuta.

”Työelämässä minua ajaa ajatus, että jos voin eri positioissa olla pikkuruinen lastu laineilla ja lisätä mitä tahansa vastuullisuutta ja hyvää yhteiskunnassa, haluan olla se pieni lastu laineilla", hän sanoo.

Työ Myllyhoitoyhdistyksen hallituksessa tuntuu hänestä merkitykselliseltä. Etenkin sen viestin vieminen, että riippuvuuksista voi toipua.

”Jos voin olla valjastamassa osaamistani osana porukkaa, se on ehdottomasti asia, jossa haluan olla mukana. Näihin sairauksiin on keinoja ja apua. Sen ympärille tulee luoda ymmärrystä ja osaamista."

Isän raittius kertautuu perheessä

Anu Ubaudin isä raitistui Nimettömien alkoholistien (AA) avulla, kun tytär oli parikymppinen. Ubaud pitää asiaa merkittävänä käännekohtana ja kiitollisuudenaiheena elämässään. Kun päihderiippuvainen raitistuessaan kirjoittaa oman elämäntarinansa uusiksi, samalla uudistuu myös läheisten tarina, Ubaud tietää. Hänellä on neljä lasta.

”Raitistuminen mahdollistaa uuden ja erilaisten suhteen omaan vanhempaan. Se on myös osa lasteni elämäntarinaa. Raitistumisen vaikutus kertautuu, mitä isommiksi he kasvavat.”

Isän riippuvuutta on voitu raittiuden myötä käsitellä perheessä avoimesti ja rehellisesti. Ubaud kokee, että se on tuonut rauhaa, ymmärrystä ja luottamusta.

Riippuvuuksia koskevaa journalismia entinen päätoimittaja pitää melko yksipuolisena ja usein yksilötragedioihin tai -suorituksiin keskittyvänä. Ongelmista ja niiden vakavuudesta tiedotetaan kyllä laajasti, mutta mediassa on esimerkiksi paikoin vielä uutinen, että päihdesairaus koskee kaikkia yhteiskunta- ja sosiaaliluokkia, Ubaud sanoo. Helposti myös ajatellaan, että riippuvuudet ovat ongelmia vasta, kun ne ovat näkyviä.

Ubaudilla on tapana käydä isänsä mukana AA:ssa tämän raittiuden vuosipäivinä. Se on ollut opettavaista myös journalistina maailmankuvan laajentamismielessä. Kuka tahansa voi käydä yhteisön avoimissa kokouksissa tutustumassa alkoholismiin ja siitä toipumiseen.

”AA on yhteiskunta pienoiskoossa. Siellä jos jossain valottuu, että riippuvuussairaus on kaikkien asia aina johtavista asemista niihin, jotka ovat syystä tai toisesta tippuneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Se on ollut havahduttavaa.”

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Suomen alkoholipolitiikka luisuu huolestuttavaan suuntaan

Kirjoittajalta Minna Ekholm | 28.6.2024

Hallituksen esitys alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisesta on ongelmallinen, kirjoittaa toiminnanjohtajamme Minna Ekholm kannanotossaan.

Lue lisää