Siirry sisältöön

Pikkujoulukausi tarjoaa päihderiippuvaiselle tilaisuuden juoda luvan kanssa (HS 26.11.2023)

Riippuvuuden tunnusmerkit ovat nähtävissä erityisesti pikkujoulukaudella, kirjoittaa varapuheenjohtajamme Christer Schoultz Helsingin Sanomissa.

Christer Schoultzin mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 26.11.2023:

Pikkujoulukausi tarjoaa päihderiippuvaiselle tilaisuuden juoda luvan kanssa

Varoittava merkki alkoholiriippuvuudesta on se, että juhliin saavutaan valmiiksi päihtyneenä.

Tyypillistä riippuvuuksissa on, että päihderiippuvainen on hyvin innokas toimija kaikessa, mihin päihteet liittyvät. Firman juhlat, juhlatoimikunnat, kotikutsut ja Alkossa käynnit juhlia varten ovat toimintoja, joihin päihderiippuvainen mielellään osallistuu.

Päihde ohjaa riippuvaisen mieltä. Sen takia hän haluaa alitajuisesti edesauttaa toteuttamaan sellaisia tilaisuuksia, joissa hän voi päihtyä. Päihderiippuvainen kerää ympärilleen samanhenkisiä ystäviä ja työtovereita, jotka pitävät juhlimisesta ja menevät paikkoihin, joissa sulautuu suureen joukkoon juhlimisensa kanssa. Niissä päihtymystila ei erotu.

Kesäisin näitä päihtymisverukkeita on tarjolla runsaasti. Loppuvuodesta koittava pikkujoulukausi on ajanjakso, jolloin päihderiippuvainen voi palkita itsensä raskaasta työsyksystä. Päihderiippuvaiselle pikkujoulukausi on tervetullut, koska silloin hän saa juoda luvalla. Usein riippuvainen tekee loppuvuoden aikana päätöksen puhdistautumisen riitistä myöhemmin. Suomessa tämä näyttäytyy tipattomana tammikuuna.

Päihde ohjaa riippuvaisen mieltä.

Jos pikkujoulut ovat kuivat, on tyypillistä, ettei päihderiippuvainen viihdy niissä kuin pakollisen osuuden. Sellaiset juhlat, joissa ei ole tarkoitus päihtyä, ovat tylsiä. Bilettämiseen tai juhlimisen keskiöön tulevat päihteet, ja päihtymisen odotus alkaa täyttää ajatuksia.

Mikäli pikkujoulut ovat kosteat, yksi merkki alkoholiriippuvuudesta on se, että juhliin saavutaan valmiiksi päihtyneenä. Juomisen aikaistaminen on yksi merkki riippuvuuden kehittymisestä.

Toinen merkki, jonka kohdalla kannattaa pysähtyä miettimään omaa päihteiden käyttöä on, jos suunnittelee etukäteen sitä, kuinka paljon tulee käyttämään alkoholia pikkujouluissa. Myös sen, että joutuu suunnittelemaan juomisen välttelemistä, tulisi herätellä. Jos käyttömäärän suunnittelu johtuu aikaisemmin koetusta päihteiden käytön seurauksista pikkujoulujuhlissa, on se jo vahva indikaatio riippuvuuden kehittymisestä.

Pikkujoulukausi on ajanjakso, jolloin Suomi juo. Se kertoo paljon meidän päihtymiskeskeisestä kulttuuristamme. Vaikka suurin osa ihmisistä ei ole päihderiippuvaisia, kirjoittelu mediassa antaa kuvan, että pikkujouluihin liittyy oleellisesti alkoholi.

Harva ajattelee, että pikkujoulun taustalla on kristillinen juhla, johon liittyy paasto. Opiskelijat veivät sen ryyppäämisen puolelle kieltolain aikoihin, ja kodeissa juhla juontui (ruotsalaisesta) tavasta, jossa itse pantua olutta sai maistaa Tuomaanpäivänä. Aikoinaan juhlaa kutsuttiin puurojuhlaksi.

Christer Schoultz
riippuvuusasiantuntija

varapuheenjohtaja, Myllyhoitoyhdistys

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Yhteistyön merkitys korostuu päihteiden käyttäjien läheisten tukemisessa

Kirjoittajalta Henna Tarjanne-Lekola | 3.10.2024

Järjestöjen järjestämään Huolta vai hyvinvointia -tilaisuuteen 17.9.24 osallistui yhteensä yli 100 hyvinvointi-alueiden, järjestöjen ja puolueiden edustajaa. Esille nousi mm. huoli tulevien vuosien leikkausten vaikutuksista järjestöjen ja hyvinvointialueiden toimintaan. Tässä tilanteessa yhteistyön merkitys korostuu. Lue tilaisuuden tiivistelmästä lisää.

Lue lisää