Siirry sisältöön

Rohkeutta muutokseen -koulutuspäivä ja 40-vuotisjuhla 22.11.2023

Rohkeutta muutokseen -koulutuspäivä:
Riippuvuudet ja yhteiskunta

Milloin? Myllyhoitoyhdistyksen vuosittainen maksuton koulutuspäivä järjestetään 22.11.2023 klo 9–15 tiedekeskus Heurekassa Vantaalla. Samalla juhlistetaan yhdistyksen 40-vuotista taivalta. Koulutukseen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä.

Kenelle? Maksuton ammattilaistapahtuma on avoin kaikille, joita aihe koskettaa ja kiinnostaa. Tervetulleita ovat esimerkiksi päättäjät, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja opiskelijat, työyhteisöjen esihenkilöt ja HR-asiantuntijat, median edustajat sekä kansalaiset.

Mitä? Koulutuspäivä paneutuu riippuvuuksiin ja päihdehoitoon. Riippuvuudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan. Esimerkiksi hoitamaton päihderiippuvuus voi johtaa työkyvyttömyyteen, rikollisuuteen tai ennenaikaiseen kuolemaan: myös nuorten lisääntyneiden huumekuolemien taustalla on usein vakava huumeriippuvuus. Mitä paremmin ymmärrämme riippuvuuksia niin yhteiskuntana, ammattilaisina kuin yksilöinä, sitä viisaammin niitä on mahdollista käsitellä, kohdata ja hoitaa. Koulutuksen tavoite on lisätä tietoa ja ymmärrystä aiheesta.

Tapahtumassa esiintyvät somelääkäri Atte Virolainen, laulaja-lauluntekijä Jippu, oikeustieteen tohtori Heidi Vanjusov, Myllyhoitoyhdistyksen kunniapuheenjohtaja Hannu Ekholm, ministeri emerita Vappu Taipale sekä Taikuri Luttinen. Yleisön kysymyksille on varattu aikaa esitysten yhteydessä. Medialla on mahdollisuus haastatella esiintyjiä sopimalla asiasta etukäteen yhdistyksen viestinnän kanssa (yhteystiedot lopussa).

Puhujat ja aiheet

A-klinikkasäätiön somelääkäri Atte Virolaisella eli Lääkäri Atella on sosiaalisessa mediassa yli 100 000 seuraajaa. Julkaisuissaan hän jakaa nuorille tietoa etenkin päihteiden haitoista, mielenterveydestä ja rikollisuudesta. Virolainen työskentelee myös vankiterveydenhuollossa, käy kouluissa puhumassa ja suorittaa päihdelääketieteen erityispätevyyttä. Hänet valittiin tänä vuonna vuoden päihdelääkäriksi. Esityksessään Virolainen kertoo työstään ja avaa myös riippuvuussairauden neurologista puolta. Miten addiktio näyttäytyy nuorten elämässä tänä päivänä? Millaista on toimiva päihdekasvatus?

Laulaja-lauluntekijä ja saarnaaja Jippu eli Meri-Tuuli Elorinne on kulkenut pitkän tien eri riippuvuuksien parissa. Hän on alkoholistiperheen lapsi ja toipuva alkoholisti, joka raitistui itse jo varhain. Riippuvuussairaudella on kuitenkin monia tuhoisia muotoja: esityksessään Jippu kertoo kamppailuistaan sitkeän läheis- ja ihmissuhderiippuvuuden kanssa. Miten läheisriippuvuus on ilmennyt hänen elämässään? Mikä on auttanut siitä toipumisessa?

VTL Hannu Ekholm on Myllyhoitoyhdistyksen perustajajäsen, kunniapuheenjohtaja ja entinen toiminnanjohtaja. Hän toimi työurallaan myös esimerkiksi politiikan tutkijana, liike-elämän eri tehtävissä, Kalliolan Vantalan klinikan johtajana sekä työntekijöiden ennakoivan avun palvelun EAP Finlandin toimitusjohtajana. Puheenvuorossaan Ekholm käy läpi suomalaisen päihdetyön ja alkoholismikäsityksen vaiheita niin tiedollisesta kuin kokemuksellisestakin näkökulmasta. Mihin historian ajankohtaan Myllyhoitoyhdistys syntyi ja miksi? Mitä päihdetyössä voitaisiin oppia jo läpieletystä?

OTT Heidi Vanjusov on sosiaalioikeuden yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa. Hän tutki väitöskirjassaan (2022) päihdepalveluihin pääsyn esteitä sosiaalioikeudellisesta näkökulmasta. Esityksessään Vanjusov valottaa päihdepalveluihin pääsyn ongelmia tutkimustensa perusteella. Mihin on syytä kiinnittää huomiota, jotta varmistetaan palveluiden yhdenvertainen saanti? Miten tänä vuonna voimaan tulleet lakiuudistukset ja hyvinvointialueet näyttävät vaikuttaneen asiakkaan asemaan? Esityksessä sivutaan myös sitä, kuinka yleiset moraalikäsitykset vaikuttavat lainsäädäntöön.

Tilaisuuden juontaa ja siinä esiintyy taikuri Jarmo Luttinen. Hän on työskennellyt taikurina yli 40 vuotta. Luttiselle taikuruus on palveluammatti, jonka avulla hän tahtoo lisätä toivoa maailmassa. Hän on saanut työstään palkintoja ja tunnustuksia, kuten Suomen mestaruuksia ja Vuoden Taikurin tittelin. Luttisella on henkilökohtaista kokemusta addiktiosta, ja hän on työskennellyt myös päihdekouluttajana.

Myös lääketieteen tohtori ja entinen ministeri Vappu Taipale lausuu tilaisuudessa tervehdyksensä. Taipale oli mukana vihkimässä Kalliolan Nukarin klinikkaa sosiaali- ja terveysministerinä vuonna 1983. Hän rikkoi tuolloin symbolisesti pontikkapullon klinikan pihalla ollutta myllynkiveä vasten.

Kakkukahvit ja ilmoittautuminen

Hinta: Koulutuspäivä on osallistujalle maksuton. Tilaisuus on hybridi eli osallistuminen tapahtuu joko verkossa tai paikan päällä Heurekassa. Myllyhoitoyhdistyksen toiveena on saada paikan päälle mahdollisimman paljon ihmisiä, sillä juhlistamme samalla 40-vuotissyntymäpäiväämme. Yhdistys tarjoaa iltapäivällä kahvit ja kakkua livetapahtuman osallistujille. Lounas on omakustanteinen.

Osallistuminen: Paikan päälle Heurekan auditorioon mahtuu 200 ensin ilmoittautunutta. Verkossa mukaan mahtuu lisäksi 500 henkilöä. Heurekaan pääsee kätevästi junalla (Tikkurilan asemalta 700m) tai omalla autolla. Tarkemmat saapumisohjeet lähetetään tapahtumaan ilmoittautuneille.

Ilmoittautuminen: Livetapahtuman ilmoittautuminen päättyi kakkutarjoilun vuoksi keskiviikkona 8.11. Verkkotapahtumaan ilmoittautuminen on mahdollista tapahtuman alkuun saakka. Ilmoittautumisen jälkeen saat tarkempia tietoja osallistumisesta sähköpostiisi.

Ilmoittaudu tästä mukaan verkossa: https://link.webropol.com/ep/RM2023-eta

Koulutuspäivän ohjelma

9.00 Tervetuliaissanat
9.05 Vappu Taipale: Tervehdys ja muistoja matkan varrelta
9.15–9.45 Hannu Ekholm: Pakkolaeista toipumiseen – näkökulmia suomalaisen päihdetyön kehitysvaiheisiin
9.45 Myllyhoitoyhdistys 40 vuotta -juhlavideo
10.00–11.00 Heidi Vanjusov: Päihdepalveluiden kipukohdat – miksi asiakkaan oikeudet eivät toteudu?
11.00–12.00 Lounastauko (lounas on omakustanteinen)
12.00–12.30 Taikuri Luttisen show
12.30–13.30 Lääkäri Atte: Päihdesairaus, nuoret ja työ somelääkärinä
13.30–14 Juhlakahvit ja 40-vuotiskakku
14.00–15.00 Jippu: Läheisriippuvuus ja toipumisen pitkä tie

Myllyhoitoyhdistys pidättää oikeuden mahdollisiin ohjelmamuutoksiin.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Minna Ekholm
toiminnanjohtaja
minna.ekholm@myllyhoito.fi
+358407291171

Johanna Pohjola
Viestintäpäällikkö
johanna.pohjola@myllyhoito.fi
+358445353219

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Yhteistyön merkitys korostuu päihteiden käyttäjien läheisten tukemisessa

Kirjoittajalta Henna Tarjanne-Lekola | 3.10.2024

Järjestöjen järjestämään Huolta vai hyvinvointia -tilaisuuteen 17.9.24 osallistui yhteensä yli 100 hyvinvointi-alueiden, järjestöjen ja puolueiden edustajaa. Esille nousi mm. huoli tulevien vuosien leikkausten vaikutuksista järjestöjen ja hyvinvointialueiden toimintaan. Tässä tilanteessa yhteistyön merkitys korostuu. Lue tilaisuuden tiivistelmästä lisää.

Lue lisää