Siirry sisältöön

Työpaikan päihdetaidot kuntoon – viisas puuttuminen voi pelastaa hengen

Addiktio näkyy työpaikalla usein vasta viiveellä, ellei sitten osaa katsoa. Riippuvuuksien tunnistaminen ja taitava puuttuminen säästää kuluja ja vähentää kärsimystä. Myllyhoitoyhdistys on valmentanut työyhteisöjä aiheesta jo neljänkymmenen vuoden ajan. Autamme mielellämme!

Mikään ammatti tai asema ei suojaa riippuvuudelta. On esimerkiksi arvioitu, että noin kaksi kolmasosaa alkoholismiin sairastuneista ihmisistä käy töissä. Se tarkoittaa ainakin lähes 200 000 ihmistä.

Erilaiset addiktiot koskettavatkin suoraan ja välillisesti satojatuhansia työntekijöitä. Riippuvuus ei nimittäin ole vain yksilön ongelma: kun yksikin ihminen työyhteisössä on sairastunut esimerkiksi alkoholismiin, koko yhteisö voi huonosti, sanoo Myllyhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jouni Lehto.

Lehto on kokenut riippuvuusvalmentaja ja puheeksiottokouluttaja. Hän on huomannut, että valtaosalla työpaikoista ei ole riittävää osaamista, tietoa tai työkaluja tunnistaa riippuvuutta tai puuttua siihen viisaasti. Vaje koskee niin suuria kuin pieniäkin työpaikkoja ja niiden työntekijöitä, esimiehiä, HR:ää ja työterveyshuoltoa.

"Ei riitä, että päihdeohjelma on olemassa paperilla. Sen tulee olla aktiivisessa käytössä työntekijöiden arjessa ja elävässä elämässä. Tarvitaan laajaa kulttuurin muutosta, jotta päihdeongelmista voitaisiin puhua ja esimerkiksi kysyä työkaverilta avoimesti", Lehto sanoo.

"Aiheeseen liittyy paljon tabuja. Ihannetapauksessa työpaikan kulttuuri olisi niin avoin, että ihminen voisi mennä oma-aloitteisesti työterveydenhuoltoon ja kertoa, että nyt viinan kanssa menee yli."

Jouni Lehto

Riippuvuus ilmenee usein viimeisenä työpaikalla. Esimerkiksi alkoholismi näkyy tutkimusten mukaan töissä selvästi vasta, kun se on ollut lähipiirin tiedossa jo seitsemän vuotta.

Merkit ovat kuitenkin nähtävissä jo aiemmin, jos osaa katsoa. Päihderiippuvuus voi näkyä esimerkiksi käyttäytymisen tai mielialan muutoksina, sairauspoissaoloina, tekemättöminä töinä tai paradoksaalisesti ylisuorittamisena ja perfektionismina, Lehto kuvailee.

Puuttuminen on välittämistä

Mitä varhaisemmin riippuvuuteen puututaan, sitä suurempi arvostuksen teko se on riippuvaiselle. Jouni Lehto toteaa, että puuttumisessa on kyse nimenomaan välittämisestä eikä esimerkiksi käräyttämisestä. Parhaimmillaan puuttuminen voi pelastaa jopa ihmishengen.

Puheeksioton voi tehdä kuka tahansa, ja siinä kannattaa luottaa omaan vaistoon. Puheeksiotto on tarpeen aina, kun joku joutuu säätämään omaa toimintaansa toisen riippuvuuden vuoksi. Suojelu ja hyssyttely eivät auta ketään.

Riippuvuussairauteen kuuluu yleensä psykologinen itsehuijaus, jota kutsutaan kieltämiseksi. Ihminen salaa ongelman vakavuuden jopa itseltään ja uskottelee, että ongelmaa ei ole olemassa. Taustalla on häpeä. Häpeä johtaa usein myös siihen, että lähipiirin on vaikeaa ottaa asiaa puheeksi.

Puheeksioton tavoite on tämän salaisuuden puhkaiseminen. Havahduttamisessa työpaikat ovat avainasemassa, koska niin suuri osa riippuvuuteen sairastuneista käy töissä. Myös työpaikan menettämisen pelko voi motivoida muutokseen.

Myllyhoitoyhdistyksen riippuvuusvalmennus on työnantajalle kannattava sijoitus, Lehto painottaa. Se maksaa yleensä itsensä takaisin kustannussäästöinä, työhyvinvointina, työturvallisuutena ja sairauspoissaolojen vähenemisenä.

Koulutus ja konsultointi räätälöidään aina tarpeiden mukaan. Yhdistys tekee esimerkiksi riippuvuusinfoja, esimiesten puheeksiottokoulutuksia, päihdeohjelman päivittämistä toimivaksi ja tehokkaaksi tai henkilökohtaista valmennusta ja konsultointia. Olemme kymmenien vuosien aikana kouluttaneet satoja organisaatioita yli 20 000 työntekijää ja esimiestä. Viime vuosina asiakkaitamme ovat olleet muun muassa Metsä Group ja Hartwall.

Jouni Lehto kertoo kouluttajan työstään ja kokemuksistaan videolla, joka on kuvattu Rohkeutta muutokseen -koulutuspäivässämme (26.11.2022). Voit myös lukea Lehdon haastattelun Kauppalehdestä (24.1.2023). Juttu on maksumuurin takana. Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPer-lehti haastatteli Lehtoa lähihoitajien päihdeongelmia koskevaan juttuun (16.3.2023).

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Minna Ekholm
Myllyhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja
+358 40 729 1171
minna.ekholm@myllyhoito.fi

Jouni Lehto
riippuvuus- ja puheeksiottokouluttaja
Myllyhoitoyhdistyksen puheenjohtaja
jounirt.lehto@gmail.com

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Lapset kärsivät riippuvuuksista eniten – tuskaa lievitetään kekseliäällä opetuksella Yhdysvalloissa

Kirjoittajalta Christer Schoultz | 14.6.2024

Yhdysvalloissa lapsille opetetaan riippuvuuksista esimerkiksi painavan kivirepun, tunteiden ja taideterapian avulla. Lasten huomioiminen päihdehoidossa vähentää kärsimystä ja ehkäisee riippuvuuksia tulevaisuudessa, kirjoittaa Myllyhoitoyhdistyksen varapuheenjohtaja Christer Schoultz.

Lue lisää