Siirry sisältöön

Toipuvan addiktin tunnustuksia: Kuinka hylkäsin päihteet ja aloin elää ihmisiksi

Myllyhoitoyhdistyksen vertaisverkostoon kuuluva Mikko kertoo, kuinka toipuminen on mullistanut arkea ja asenteita. Muutos oli ennen hänelle kauhistus, nyt siitä on tullut osa elämää.

Elämällä on hassu tapa mutkistua, huolellisista suunnitelmista huolimatta. Aikataulut muuttuvat, ehkä joku sairastuu kausi-influenssaan tai jossain tapahtuu virhe.

Nykyisessä asemassani päätoimisena opiskelijana pääsen vuorovaikuttamaan kymmenien, ellen jopa satojen ihmisten kanssa. Liikkuvien osien määrä tämänkaltaisessa "sosiaalikojeessa" on valtava. Muutoksiin sopeutuminen ja kokonaiskuvan hahmottaminen vaatii ennakkoluulottomuutta, avointa mieltä, joustavuutta ja luovuutta.

Näitä ominaisuuksia minulla ei aina ole ollut. Aiemmassa elämässäni, silloin kun vielä käytin päihteitä, suhtauduin kaikenlaiseen muutokseen epäilevästi. Olinhan itse suunnitellut asiani täydellisiksi. Kaikki totutusta poikkeava oli mielestäni automaattisesti väärin tai vääränlaista.

Tämänkaltainen omavoimaisuus ja täydellinen itsekeskeisyys on tyypillistä addiktiosairaudesta kärsivälle. Aina kun kohtasin vastoinkäymisiä, joita oli paljon, sain syyn käyttää päihteitä.

Tämä ilmentää myös käytösmallini mielenvikaisuutta ja järjenvastaisuutta. Vaikka hyvin tiesin käytön seuraukset, käytin silti. Fyysinen ja henkinen pahoinvointi, epäsopiva käytös ja yleinen välinpitämättömyys alkoivat olla minulle jossakin vaiheessa normaalia. Riittämättömyyden tunne, häpeä ja pelko hallitsivat elämääni, ja yhä useammin pakenin näitä tunteita päihteisiin.

Muutama vuosi sitten aloin kyllästyä ja väsyä tuolloin päivittäiseen päihteiden käyttöön, pelkoon ja häpeään. En enää edes tunnistanut itseäni. Jonkin oli muututtava, en vain vielä tiennyt minkä ja miten.

En ollut ongelmineni yksin

Kun aloin vähitellen käsittää, että päihteiden käyttöni saattoi olla osasyynä elämisen hankaluuteen, hakeuduin katkaisuhoitoon. Ensimmäisellä katkaisuhoitokerralla koin, että en suoriudu työtehtävistäni.

Toisella kerralla käsitin, että en selviä elossa, jos vielä jatkan päihteiden käyttöä. Käsitin, että mikään työpaikka, ihmissuhde, asema tai ulkopuolinen mielipide ei voisi olla raittiuteni perustana. Minun oli lopetettava itseni vuoksi, tultava omaksi itsekseni uudestaan.

Kun pikkuhiljaa myönsin päihdeongelmani olemassaolon, aloin myös verkostoitua. Sosiaalityöntekijän kanssa tekemäni jatkohoidon suunnitelma ja hoitopaikka avokuntoutuksessa auttoivat minut alkuun. Ryhmäterapia ja vertaistukiryhmät saivat minut vakuuttumaan siitä, että en ollut ongelmani kanssa yksin. Minun ei enää koskaan tarvitse olla yksin.

Kun olin päässyt eroon pakkomielteisestä päihteiden käytöstä, huomasin saaneeni uuden tilaisuuden elämään. Vielä piti selvittää, kuka tätä uutta päihteetöntä elämää oikein elää.

Eräs tärkeimmistä toipumiseni työkaluista on ollut itsetutkiskelu. Kuka olen ilman itsetuhoisen elämäntavan vääristymää?

Addiktiosairaudesta ei voi parantua, se seuraa minua loppuelämäni. Siitä voi kuitenkin toipua. 12 askeleen ohjelma kehottaa addikteja ensitöikseen myöntämään voimattomuuden ja hallitsemattomuuden. Rehellisyys, halukkuus ja ennakkoluulottomuus ovat avainasemassa toipumisen tiellä.

Eräs tärkeimmistä toipumiseni työkaluista on ollut itsetutkiskelu, askeltyö. Askeltyötä on kuvailtu "tutkimusmatkaksi minuuteen". Se on avannut minulle mahdollisuuden tutkia menneisyyteni traumoja, toimimattoman lapsuudenperheeni tunteetonta kasvuympäristöä ja päihdehelvetin hidasta itsemurhaa.

Askeltyöskentely voi olla toisinaan tuskallista ja pelottavaa. Samalla se on kuitenkin verraton tilaisuus löytää itseni. Kuka minä olen oikeasti, ilman itsetuhoisen elämäntavan aiheuttamaa vääristymää?

Askeltyössä minulla on apunani kummi, jonka kanssa askeleet puretaan keskustellen ja yhdessä pohtimalla. Kumminani toimii toinen toipuva addikti, vertaiseni.

Käsiä yhdessä

Vertaistuki lisää yhteenkuuluvuutta

Vertaistuki on hoidolliselta arvoltaan ylivertainen, sillä parhaiten addiktia voi ymmärtää toinen addikti. Vertaistukiryhmissä samaistuminen toisten toipuvien kokemuksiin vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jakamalla omia kokemuksiani voin auttaa vastavuoroisesti toisia.

Avun pyytäminen ja, mikä ehkä tärkeintä, sen vastaanottaminen kuuluvat keskeisenä osana vertaisten kanssa toipumiseen. Vertaistuen tarkoitus ei ole tuomita eikä vertailla, vaan minut hyväksytään juuri sellaisena kuin olen.

Päihteiden käyttäminen tai niiden hankkiminen oli niin sanotusti kokopäivätyötä, jossa addiktiosairaus päätti kaiken puolestani. Kun lopetin käyttämisen, tarvitsin tilalle jotain luovaa ja toipumismyönteistä. Olen vihdoin vapaa tekemään elämälläni mitä minä itse haluan.

Päihteiden käyttäminen tai niiden hankkiminen oli kokopäivätyötä.

Vuosikymmenten tuhoavan elämäntavan tilalle on tullut luova ja rakentava elämänasenne. Ympäröivää maailmaa ja ihmisiä en voi muuttaa, mutta oman asenteeni voin. Asenteeni korjaavat ajatteluani, ja uudet, terveet ajatukset ohjaavat toimintaani parempaan suuntaan.

Toipumisessani yksi keskeisimmistä teemoista onkin ollut muutos. Muutos, joka tulee minusta itsestäni. 12 askeleen ohjelmissa käytetty tyyneysrukous summaa asian: ”Suotakoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa mitkä voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.”

Päihteiden käytön lopettaminen ei poista elämän haasteita ja vaikeuksia, mutta minun ei tarvitse niiden vuoksi enää käyttää. Kuten vanha sanonta kuuluu: taipuu vaan ei taitu.

Enää minun ei tarvitse pärjätä yksin, ja toipumisen myötä olen saanut satoja uusia ystäviä, rakkaita tovereita. On ollut suunnaton helpotus huomata, kuinka paljon helpompaa elämä on ilman päihteiden aikaansaamia valheita, pelkoja ja häpeää.

– Mikko

 

Apua on tarjolla

Aiheuttaako päihteiden käyttösi ongelmia? Myllyhoitoyhdistyksen maksuttoman Aina mielessä? -verkkoalustan tehtävistä voi olla hyötyä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: https://myllyhoitoyhdistys.fi/2021/06/01/aina-mielessa-verkkoalusta-paihde-ja-peliongelmien-seka-laheiskokemuksen-pohtimiseen/

Kaipaatko vertaistukea omaan tai läheisen riippuvuuteen? https://myllyhoitoyhdistys.fi/fi/tukea-ja-tietoa/#vertaistukea

Tarvitsetko sinä tai läheisesi päihdehoitoa? Katso kartalta Suomen toipumiskeskeiset riippuvuushoitopaikat: https://myllyhoitoyhdistys.fi/fi/tukea-ja-tietoa/#kartta

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Lapset kärsivät riippuvuuksista eniten – tuskaa lievitetään kekseliäällä opetuksella Yhdysvalloissa

Kirjoittajalta Christer Schoultz | 14.6.2024

Yhdysvalloissa lapsille opetetaan riippuvuuksista esimerkiksi painavan kivirepun, tunteiden ja taideterapian avulla. Lasten huomioiminen päihdehoidossa vähentää kärsimystä ja ehkäisee riippuvuuksia tulevaisuudessa, kirjoittaa Myllyhoitoyhdistyksen varapuheenjohtaja Christer Schoultz.

Lue lisää