Tulevia päihdelääkäreitä tentattiin 12 askeleesta
Tämänvuotisessa päihdelääketieteen erityispätevyyskuulustelussa lääkäreiltä kysyttiin AA- ja NA-ryhmistä sekä kahdestatoista askeleesta.
”AA- ja NA-ryhmien keskeiset toimintaperiaatteet ja 12 askelta”, kuului eräs kysymyksistä päihdelääketieteen erityispätevyyteen tähtäävässä kuulustelussa toukokuussa.
Kysymys on ilahduttanut Myllyhoitoyhdistyksessä, sillä Myllyhoito ja Minnesota-malli perustuvat kahdentoista askeleen ammatilliseen soveltamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi vertaistukea, ryhmäterapiaa, elämäntarinan jakamista ja kokonaisvaltaista toipumista.
Päihdelääketieteen yhdistyksen erityispätevyystoimikunnan puheenjohtaja Solja Niemelä pitää tenttikysymystä tavanomaisena. Ymmärrys kahdentoista askeleen hoito-ohjelmasta kuuluu päihdelääkärin keskeiseen osaamiseen, hän perustelee.
”Kahdentoista askeleen hoito-ohjelma on keskeinen psykososiaalinen hoitomenetelmä päihderiippuvuuden hoidossa. Päihdelääkärin pitää ymmärtää sen periaatteet. Potilaita täytyy osata ohjata tarvittaviin hoitoihin”, päihdelääketieteen apulaisprofessorina Turun yliopistossa työskentelevä Niemelä sanoo.
”Tentti mittaa valmistuvan päihdelääkärin osaamista, ja kysymykset sisältävät päihdelääketieteen osa-alueita. Kahdentoista askeleen hoito-ohjelma kuuluu tenttikirjallisuuteen.”
Niemelän mukaan tenttijöitä oli tänä vuonna kymmenkunta, ja kaikki pääsivät läpi. Sen tarkemmin puheenjohtaja ei vastauksia analysoi. Lääkärilehden AA:ta koskeva artikkeli on esimerkki tenttikirjallisuudesta.
Päihteettömyys on askelissa keskeistä
Myllyhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jouni Lehto pitää tenttikysymystä tärkeänä. Hänestä on hienoa, että päihdelääkäreiltä edellytetään 12 askeleen ohjelman tuntemusta.
”Kahdentoista askeleen ohjelma on maailmanlaajuinen ajattelutapa ja aate, joka on säästänyt lukemattomia ihmishenkiä jo vuosikymmenten ajan. Myös myllyhoidollinen ajattelu ja Minnesota-malli perustuvat siihen", hän sanoo.
"Näkemyksemme mukaan riippuvuussairaudet ovat kroonisia, ja kahdentoista askeleen ryhmien vertaistuki on erinomainen tapa pitää sairaus oireettomana. On erinomaista, että päihdelääketieteen opiskelijat saavat vertaistuesta myönteisen mielikuvan.”
Kahdentoista askeleen ohjelmien toiminta perustuu vertaistukeen, omavaraisuuteen ja tasavertaisuuteen.
Kahdentoista askeleen hoitofilosofiassa keskeistä on päihteettömyys, ja monissa sitä soveltavissa laitoksissa vältetään myös päihdyttäviä lääkkeitä.
Päihdelääketieteen yhdistyksen Solja Niemelä ei näe hoitomuodon ja lääketieteen välillä ristiriitaa. Hän työskenteli aiemmin vuosien ajan konsultoivana lääkärinä Kalliolan Kiskon klinikalla, jossa toteutettiin 12 askeleen hoito-ohjelmaa.
”Lääketiede on muutakin kuin lääkkeitä. Pidän kahdentoista askeleen ohjelmaa kovasti arvossa. Minulla on siitä lääkärinä erittäin hyviä kokemuksia ihmisille, joiden hoitotavoitteena on täysraittius. Kahdentoista askeleen ohjelma mainitaan myös Käypä hoito -suosituksissa”, Niemelä sanoo.
Toiminta perustuu vertaisuuteen
Entä mitä tenttikysymykseen sitten kuuluisi vastata? Mitä 12 askeleen ohjelmien (kuten AA ja NA) keskeiset toimintaperiaatteet ovat?
Ensimmäinen kahdentoista askeleen ohjelma on Yhdysvalloissa vuonna 1935 perustettu AA (Nimettömät Alkoholistit tai Anonyymit Alkoholistit). Nykyään erilaisia 12 askeleen ohjelmia on kymmeniä.
Periaatteisiin kuuluvat esimerkiksi anonymiteetti ja luottamuksellisuus: kukin saa esitellä itsensä haluamallaan tavalla, eikä toisen henkilön puheita tai henkilöllisyyttä kerrota ulkopuolisille. Toiminta perustuu vertaistukeen, omavaraisuuteen ja tasavertaisuuteen. Ryhmillä ei ole johtajaa, vaan jäsenet palvelevat toimintaa esimerkiksi vetämällä kokouksia tai keittämällä kahvia.
Askelten ydin on sama, mutta tarkka sisältö vaihtelee ohjelmittain. Askeleet perustuvat hengellisyyteen, mutta niissä ei ole kyse uskonnosta tai uskonnollisuudesta. Esimerkiksi AA:n askeleet voit lukea täältä.
Myllyhoidon tavoin AA:ssa alkoholismi määritellään sairaudeksi, josta voi toipua. Ohjelma tähtää kokonaisvaltaiseen toipumiseen, jonka edellytys on raittius. AA:n jäsenyyden ainoana vaatimuksena on halu lopettaa juominen.
Päihdelääketieteen erityispätevyyden suorittaneita lääkäreitä on Suomessa kaikkiaan noin 150. Päihdelääketieteen koulutusohjelmaan hyväksytään jo laillistettuja lääkäreitä, ja se kestää kaksi vuotta.
Myllyhoito?
Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.
Ajankohtaista
Huumemyrkytyksiin eli yliannostuksiin kuoli 253 ihmistä vuonna 2023. “Tuskallisinta oli, ettei palvelujärjestelmä ja yhteiskunta pystynyt tarttumaan avunhuutoon ajoissa”, menetyksen kokenut läheinen kertoo.
Lue lisää