Siirry sisältöön

Toipumiseen tähtäävä hoito jäi varjoon huumekuolema-keskustelussa

Myllyhoitoyhdistys lähetti A-studiolle palautetta huumekuolemia käsittelevästä ohjelmasta. Yhdistys katsoo, että pelkän korvaushoidon esittäminen ongelman ratkaisuksi on yksipuolista ja lyhytnäköistä.

A-Studiossa käsiteltiin maanantaina 8.8.2022 nuorten huumekuolemia, joiden määrä on lisääntynyt Suomessa. Myllyhoitoyhdistys lähetti ohjelmalle palautetta siitä, että ongelman ratkaisuna käsiteltiin yksipuolisesti ainoastaan korvaushoitoa.

"On valitettavaa, että ohjelmassa ei käsitelty eikä edes mainittu päihteistä toipumista tai toipumiseen tähtäävää hoitoa. Se on tehokas ja toimiva tapa hoitaa huumeriippuvaisia", Myllyhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Ekholm sanoo palautteessa.

Hän toteaa myös, että todenmukaisempi nimi korvaushoidolle olisi korvauslääkitys. Päihteetön ja itsenäinen elämä ja siinä kehittyminen eivät toteudu, kun huume korvataan toisella.

"Hoidoksi ei pidä kutsua sairautta ylläpitävää toimintaa, jossa päihde korvataan käytännössä samalla aineella", Ekholm perustelee.

Lähetyksessä asiantuntijat sivusivat sitä, kuinka addiktit eli huumeriippuvaiset sitoutuvat korvauslääkitykseen. Ekholm muistuttaa, että tämä on lähes itsestään selvää, kun huomioidaan riippuvuuden luonne. Korvauslääkityksessä addikti saa edelleen ottaa huumeita, mutta laillisesti ja vieläpä yhteiskunnan kustantamana.

Tavoitteena oltava toipuminen

Myllyhoitoyhdistys korostaa, että korvaushoidolla on paikkansa päihdeongelman ratkaisukentässä. Sillä on usein tärkeä merkitys esimerkiksi aktiivisesta huumeriippuvuudesta irtautumisen alkuvaiheessa.

Lopullisen tavoitteen tulisi kuitenkin olla kokonaisvaltainen toipuminen, Ekholm muistuttaa.

"Tavoitteena on oltava, että addikti hoidetaan ja avustetaan täysin päihteettömäksi kohtuullisessa ajassa, jolloin varsinainen toipuminen voi vasta alkaa. Tavoite päihteettömyydestä on mainittu myös korvaushoitoasetuksessa."

Myllyhoitoyhdistys toivoo, että täyteen päihteettömyyteen tähtäävä hoito otettaisiin mediassa mukaan keskusteluihin riippuvuuden hoidosta. Siten päihdehuollon keinovalikoimasta muodostuisi suurelle yleisölle ja päättäjille todenmukaisempi ja monipuolisempi käsitys.

Voit lukea Myllyhoitoyhdistyksen palautteen kokonaisuudessaan täältä.

 

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

”Koen sellaista yksinäisyyttä, että ei voi kuvailla” – päihderiippuvaisen läheinen jää hätänsä kanssa yksin

Kirjoittajalta Myllyhoitoyhdistys | 25.4.2024

Järjestöjen kyselyn mukaan päihteitä käyttävän läheiset jäävät helposti avun ulkopuolelle, eikä heidän tarpeitaan tunnisteta terveydenhuollossa riittävästi. Läheistenpäivänä 5. toukokuuta järjestetään päihderiippuvaisten läheisille tukitapahtumat Helsingissä ja Seinäjoella.

Lue lisää