Siirry sisältöön

Vertaistuki ja luonto innostivat toipujia Kiljavalla

Myllyhoitoyhdistyksen tuetulle hyvinvointilomalle osallistui 12 toipuvaa päihderiippuvaista.

Järvi, metsä, luonnonrauha ja pysähtyminen. Nämä asiat viehättivät toipujia Myllyhoitoyhdistyksen järjestämällä Hyvänmielen lomalla. Viikon päihteetön täysihoitoloma järjestettiin Kiljavalla Lomakoti Kotorannassa toukokuussa.

”Viikko on voimauttanut ja tullut tarpeeseen. Työ oli viime aikoina vienyt niin paljon aikaa, että pysähtyminen ja omat kuulumiset unohtuivat. Olen herännyt siihen, että ryhmille pitää järjestää aikaa", kertoi Muuramesta kotoisin oleva Emmi.

Loma järjestettiin Hyvinvointilomat ry:n kanssa sosiaali- ja terveysministeriön tuella. Osallistujia oli 12 ympäri Suomea. Osa oli raittiuden alkuvaiheessa, osa ollut raittiina vuosikymmeniä.

Kotorannan lomaohjaaja Mia Nevalainen kehui ryhmää poikkeuksellisen avoimeksi.

”He ovat selvästi käsitelleet paljon asioita ja valmiita kertomaan niistä. He ryhmäytyivät ensimmäisestä päivästä lähtien, vaikka ovat eri-ikäisiä, eri puolelta ja eri vaiheessa toipumista”, Nevalainen sanoi.

Ihmisiä talon edessä penkillä.
Lomalaiset nauttivat auringosta luennon tauolla.

Keuruulta tullut Mervi jännitti etukäteen yhdessäoloa tuntemattomien ihmisten kanssa. Perillä hän huomasikin olevansa turvassa.

”Olen omieni joukossa, toiset tietävät mistä puhun. Täällä on ollut helppo olla, ja olen saanut voimavaroja arkeeni. Ylitin itseni siinä, että hain ja tulin”, hän sanoi.

Moni toipuja innostui kävelystä kirkasvetisen Sääksjärven maastossa. Helsinkiläinen Heikki laski patikoineensa päivittäin ainakin 6000 askelta.

”Kävelyvimma on tarttunut. Yksi sun toinen meistä on ruvennut kiertämään täällä”, hän totesi.

Joutsenia järven rannassa.
Joutsenpari vietti päivää lomakeskuksen rannassa.

Lomalaiset kehittivät jakamisringin

Ehdottomana ykkösjuttuna moni lomalainen piti vertaistukea. He loivat itse vapaaehtoisen iltaohjelman: toipumiskokemusten ja kuulumisten jakamisrinki lomakodin kodassa.

Arkuus ja varovaisuus jakamisessa ovat päivien mittaan karisseet, toipujat kertoivat.

"Tämän sairauden kanssa olemme kaikki samalla viivalla."

”Iltaringissä olemme tutustuneet toisiimme, ja olen käynyt läpi isoja oivalluksia. Kommunikointi on helppoa, kun kaikki tietävät, mistä puhutaan. Tämän sairauden kanssa olemme kaikki samalla viivalla”, Emmi sanoi.

”Olen nauttinut vertaistuesta. Saan aina oivalluksia johonkin juttuun”, Mervi komppasi.

Matti Nokela luennoi.
Riippuvuusasiantuntija Matti Nokela luennoi aivoista ja addiktion synnystä.

Loma sisälsi myös saunomista, ohjattua liikuntaa ja tehtäviä, kuten unelmakartan rakentamista. Riippuvuusasiantuntija ja kouluttaja Matti Nokela luennoi toipujille aivoista, addiktion syntymisestä ja toipumisesta.

Luentotaulupaperille piirtyi kuvioita esimerkiksi tottumusten voimasta.

"Kaikki on hyvin yksinkertaista, kun katsoo fläppitaulua”, Nokela vitsaili.

”Vanha tottumus oli, että kun tulee tunne, juon. Pitää opetella uusi tottumus ja toistaa sitä."

Toipujien tekemiä aarrekarttoja.
Toipujat kokosivat lehtileikkeistä itselleen unelmakartat.

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Yhteistyön merkitys korostuu päihteiden käyttäjien läheisten tukemisessa

Kirjoittajalta Henna Tarjanne-Lekola | 3.10.2024

Järjestöjen järjestämään Huolta vai hyvinvointia -tilaisuuteen 17.9.24 osallistui yhteensä yli 100 hyvinvointi-alueiden, järjestöjen ja puolueiden edustajaa. Esille nousi mm. huoli tulevien vuosien leikkausten vaikutuksista järjestöjen ja hyvinvointialueiden toimintaan. Tässä tilanteessa yhteistyön merkitys korostuu. Lue tilaisuuden tiivistelmästä lisää.

Lue lisää