Siirry sisältöön

Lääkäri Maria Danielsson yhdistyksen hallitukseen

Danielsson toimii päällikkölääkärinä Puolustusvoimissa, tutkii varusmiesten tupakkatottumuksia ja viimeistelee väitöskirjaa nikotiiniriippuvuudesta.

Myllyhoitoyhdistyksen hallitukseen on valittu työterveyslääkäri Maria Danielsson. Hän on viimeisten yli kymmenen vuoden ajan työskennellyt päällikkölääkärinä Puolustusvoimissa.

Danielsson viimeistelee parhaillaan väitöskirjaansa nikotiiniriippuvuudesta. Se käsittelee varusmiesten tupakka- ja nuuskatottumuksia, ja sen on tarkoitus valmistua tänä vuonna.

Riippuvuuksissa lääkäriä kiehtovat erityisesti juurisyyt ja ihmisten väliset eroavaisuudet. Hän kertoo itse polttaneensa nuorena tupakkaa lähinnä juhlissa.

”Kehomme sietävät nikotiinia eri tavalla. En itse tullut riippuvaiseksi, mutta toisia nikotiini orjuuttaa. On kiinnostavaa, miksi jotkut sietävät sitä enemmän”, Danielsson sanoo.

Hän on perehtynyt työssään myös muihin päihderiippuvuuksiin ja niiden hoitoon. Hän toivoo, että riippuvuussairauden luonnetta ymmärrettäisiin yleisesti paremmin.

”Helposti ajatellaan, että ihminen on joko terve tai rapajuoppo. Se ei ole niin. Käyttö voi aaltoilla vuosia, kunnes se muuttuu hallitsemattomaksi. Työssä käyvilläkin voi olla paha alkoholiongelma."

Maria Danielsson
Hallitustyö Myllyhoitoyhdistyksessä innostaa Maria Danielssonia. ”Tämä on hieno mahdollisuus. Yhdistys tekee todella hyvää, pyyteetöntä ja tärkeää työtä”, hän sanoo.

Suora päihdepuhe poikii tuloksia

Maria Danielsson suosittelee, että päihderiippuvuuteen puututtaisiin työpaikoilla varhain. Työssään hän on huomannut, että siitä tulee lopulta sairauslomakierteitä edullisempaa ja inhimillisempää.

Esihenkilöiden osaaminen korostuu, koska nämä ovat säännöllisesti tekemisissä työntekijöiden kanssa, Danielsson toteaa. Työterveyshuollon ammattilaisten tehtävänä on tunnistaa päihdeongelma ja laatia yksilöllinen hoitosuunnitelma. Joskus lyhyempi psykologinen tai terapeuttinen tuki riittävät, toisinaan tarvitaan laitoskuntoutusta.

Danielssonin mukaan päihdeongelmasta on hyvä kysyä suoraan, ilman syyllistämistä. Kun asioista puhutaan avoimesti niiden oikeilla nimillä, myös vastaukset voivat yllättää suoruudellaan.

"Toki peittelyäkin on, mutta kysyttäessä moni myös myöntää ongelmansa rehellisesti."

”Toki peittelyäkin on, mutta kysyttäessä moni myös myöntää ongelmansa rehellisesti. Se vaatii luottamuksen rakentamista ja riittävän määrän aikaa. 15–20 minuutin vastaanotolla on vaikeaa hoitaa yhtään mitään”, Danielsson sanoo.

”Kaikkia ei voi pelastaa, mutta olen nähnyt monen saavan elämänsä takaisin. Se on hienoa.”

Puolustusvoimissa tuetaan myös nikotiiniriippuvuudesta vieroittautumista paitsi psyykkisesti ja lääkkeillä, myös taloudellisesti. Kolmen kuukauden vieroituslääkehoidosta tai korvaustuotteista voi saada rahat takaisin, mikäli sitoutuu hoitoon.

Nikotiinittomuutta on vuosien ajan kitketty myös siirtämällä tupakkapaikat kauas ja muuttamalla tupakointikeskeisiä palkitsemiskäytäntöjä.

Maria Danielsson pyöränsä kanssa Helsinkiläinen Danielsson liikkuu mieluiten pyörällä ympäri vuoden.

Armeijassa tupakointikulttuurilla on silti vankat juuret. Tutkimusten mukaan noin viidesosa varusmiehistä tupakoi tai nuuskaa päivittäin, Danielsson kertoo.

”Varusmiesten tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö yleistynyt nopeasti. Nuuskaa pidetään suussa keskimäärin yli kuusi tuntia päivässä. Altistus nikotiinille on moninkertainen tupakkaan nähden, mikä aiheuttaa riippuvuutta ja terveyshaittoja. Se on huolestuttavaa.”

Danielsson valittiin Myllyhoitoyhdistyksen hallitukseen lääkäri Antti Loimalahden tilalle huhtikuussa. Loimalahti jäi pois henkilökohtaisista syistä.

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Puhujien kuvat

Rohkeutta muutokseen -koulutuspäivä: Riippuvuus ja trauma 13.11.2024

Kirjoittajalta Myllyhoitoyhdistys | 4.9.2024

Riippuvuuden takana on usein trauma, mutta riippuvuus myös aiheuttaa traumoja. Mitä tarkoitetaan kehityksellisellä traumalla ja miten se on viisasta huomioida toipumisessa? Miten kohdata asiakas traumasensitiivisesti?

Lue lisää