Siirry sisältöön

Palveluiden väliinputoajat – keskustelutilaisuus 3.5.2022

Tilaisuudessa päihdealan asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat kertovat näkemyksiään siitä, miten päihteitä käyttävien läheisten palvelut tulisi järjestää. Tule mukaan keskustelemaan!

Arviolta joka kolmas suomalainen* kohtaa lähipiirissään ongelmallista päihteidenkäyttöä. Päihdehuoltolaki turvaa läheisten oikeuden tukeen, mutta kuntien palveluissa lain velvoittama tuki ei näy. Mitä asialle tulisi tehdä?

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPAn vuonna 2019 tekemään kyselyyn osallistuneista päihde- ja mielenterveysomaisista joka kolmas kertoi, että heillä oli vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toimista, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista. ** Läheisten kokema kuormitus ja haasteet näkyvät esimerkiksi poissaoloina ja sairauslomina työpaikoilla ja heijastuvat perheiden hyvinvointiin.

Läheisten voimavaroja ja kykyä suoriutua arjen haasteista voitaisiin vahvistaa tarjoamalla heille tarvitsemansa tuki. Päihdehuoltolaki määrää tarjoamaan palveluita myös läheisille, mutta käytännössä tukea ei monissa kunnissa ole, tai sen löytäminen on läheiselle hyvin haastavaa.

Aika: 3.5.2022 klo 9–11.30
Paikka: Microsoft Teams
Ilmoittautuminen: 28.4. mennessä: https://link.webropol.com/ep/laheisaamu
Tilaisuus on maksuton.

Tilaisuuden ohjelma:

Klo 9.00 Mihin laki velvoittaa?
Klo 9.30 Esittely toimivista Espoon matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluista.
Klo 9.55 Järjestöjen näkökulma
Aihetta kommentoimassa toiminnanjohtaja Minna Ekholm Myllyhoitoyhdistyksestä, toiminnanjohtaja Mirka Vainikka Irti Huumeista ry:stä, toimintavastaava Anne Puonti Tukikohta ry:stä, toiminnanjohtaja Pekka Lund Sininauhaliitosta, kehittämiskoordinaattori Janne Takala Lasisesta lapsuudesta, läheistyön koordinaattori Katja Rauhala Vertosta sekä toimitusjohtaja Sanna Sunikka Kriminaalihuollon tukisäätiöstä.
Klo 10.40 Kokemuspuheenvuoro
Puhujana läheinen ja kokemusasiantuntija Marja Moisander Irti Huumeista ry:ltä. Kommentoijana läheispsykoterapeutti Riitta Koivula Oikeahetki-päihdeklinikalta.
Klo 11.15 Kaisa Åberg: Esittelyssä EHYT ry:n Päihdeneuvontapuhelin
Klo 11.20 Vapaata keskustelua

Keskustelun vetäjänä toimii Irti Huumeista ry:n viestintäpäällikkö Birgitta Suorsa.

Lisätiedot tilaisuudesta:

Birgitta Suorsa
viestintäpäällikkö, Irti Huumeista ry
+358406203178
birgitta.suorsa@irtihuumeista.fi

Matleena Merta
viestinnän suunnittelija, Sininauhaliitto
+358449017164
matleena.merta@sininauha.fi

Minna Ekholm
toiminnanjohtaja, Myllyhoitoyhdistys ry
+358407291171
minna.ekholm@myllyhoito.fi

Elsa Pingoud
viestintäkoordinaattori, Tukikohta ry
+3580451337456
elsa.pingoud@tukikohta.fi

Tilaisuuden järjestää Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto, jonka jäsenet tekevät töitä päihderiippuvaisten ja heidän läheistensä kanssa. Vuonna 2020 perustettu verkosto jakaa tietoa päihderiippuvaisten läheisten asemasta, nostaa esiin läheisten tilanteeseen liittyviä vaikeuksia sekä vaatii läheisille vahvempaa tukea.

Verkostoon kuuluvat Sininauhaliitto, A-klinikkasäätiö, Irti Huumeista ry, Omaishoitajaliitto, Nuorten Ystävät ry / Verto Oulu, Helsingin kaupunki, Tukikohta, Kalliolan setlementti / Kalliolan klinikka, Myllyhoitoyhdistys, Kriminaalihuollon tukisäätiö sekä Ehyt.

Lähteet:

*https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/huumeet

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/alkoholi/usein-kysytyt-kysymykset/juomiskulttuuri

Hussaarts, Pauline, Hendrik G. Roozen, Robert J. Meyers, Ben J.M. van de Wetering & Barbara S. McCrady (2011). Problem Areas Reported by Substance Abusing Individuals and Their Concerned Significant Others. The American Journal on Addictions 21(1), 38–46.

**https://tietopuu.a-klinikkasaatio.fi/jarjestotutkimusohjelma/omaisten_hyvinvointi

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Suomen alkoholipolitiikka luisuu huolestuttavaan suuntaan

Kirjoittajalta Minna Ekholm | 28.6.2024

Hallituksen esitys alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisesta on ongelmallinen, kirjoittaa toiminnanjohtajamme Minna Ekholm kannanotossaan.

Lue lisää