Siirry sisältöön

Läheistenpäivä 5.5.2022

Toukokuun 5. päivä vietetään päihderiippuvaisten Läheistenpäivää. Silloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Päihdejärjestöt tarjoavat 5.5. tietoa ja tukea läheisille eri kanavissa.

Huolehdi myös itsestäsi <3

Päihderiippuvaisen läheinen, huolehdi myös itsestäsi. Sinäkin olet tärkeä, eikä toisen päihderiippuvuus ei ole sinun syytäsi. Pidä huolta rajoistasi ja hakeudu ajoissa tuen piiriin. Muistetaan #MyösLäheiset

Toukokuun 5. päivä vietetään päihderiippuvaisten Läheistenpäivää. Kyseessä on päivä, jolloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Läheistenpäivänä päihdejärjestöt tarjoavat tietoa ja tukea läheisille. Päivän teemana on tänä vuonna ”Huolehdi myös itsestäsi <3”.

Päihdeongelma vaikuttaa kuormittavasti aina monen ympärillä olevan ihmisen elämään. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPAn vuonna 2019 tekemään kyselyyn osallistuneista päihde- ja mielenterveysomaisista joka kolmas kertoi, että heillä oli vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toimista, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista.*

Läheiset kokevat tilanteessa usein moninaisia tunteita, kuten surua, toivottomuutta, yksinäisyyttä sekä arvottomuuden ja häpeän kokemuksia. Ilmiö koskettaa monia, sillä Suomessa arvioidaan olevan noin pari miljoonaa päihdeongelmasta kärsivän läheistä.**

Päihteitä käyttävien läheisten onkin tärkeä suunnata huomio myös omaan jaksamiseen. Mikä auttaa jaksamaan läheisenä? Mistä läheinen saa tukea omaan hyvinvointiinsa?

Läheistenpäivänä 5.5.2022 jaetaan tietoa tuen paikoista, kannustetaan hakeutumaan terveydenhuollon tai vertaistuen piiriin, järjestetään puhelin- ja chat-päivystystä sekä ZOOM-webinaari klo 17-19  teemalla Miten päihderiippuvaisen läheinen voi lisätä omaa hyvinvointiaan?”

Päivystys 5.5.:

  • Päihdeneuvonta 0800 900 45 Älä jää yksin huolesi kanssa, jos läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Päihdeneuvonnan ammattilaiset apunasi numerossa 0800 900 45 joka päivä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on maksutonta ja anonyymia.
  • Irti Huumeista -chat Älä jää yksin, löydä tukea. Voit kysyä luottamuksellisesti huumeista, huumeita käyttävien päihdepalveluista, toipumisen tuesta ja läheisille tarjottavasta tuesta.
  • Irti Huumeista -puhelin 0800 980 66 Älä jää yksin, löydä tukea. Voit keskustella anonyymisti ja maksutta elämäntilanteestasi. Koulutetut vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme kuuntelevat ja ohjaavat halutessasi palveluiden piiriin. Puhelin päivystää ma - to klo 9 - 15 ja 18 - 21 sekä pe 9 - 15.

Tuen paikkoja löydät osoitteesta: https://www.kuivinjaloin.fi/apua-laheisille/mista-apua/

#MyösLäheiset #MistäTukea #HuolehdiMyösItsestäsi

Kampanjan järjestävät tänä vuonna: Irti Huumeista ry, Myllyhoitoyhdistys ry, Raittiuden Ystävät ry, Sininauhaliitto, Ehyt ry, Tukikohta ry ja MIPA 2.0 Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Minna Ekholm
toiminnanjohtaja, Myllyhoitoyhdistys ry
+358407291171
minna.ekholm@myllyhoito.fi

Elsa Pingoud
viestintäkoordinaattori, Tukikohta ry
+358451337456
elsa.pingoud@tukikohta.org

Birgitta Suorsa
viestintäpäällikkö, Irti Huumeista ry
+358406203178
birgitta.suorsa@irtihuumeista.fi

Marko Kailasmaa
toiminnanjohtaja, Raittiuden Ystävät ry
+358404554356
marko.kailasmaa@raitis.fi

Matleena Merta
viestinnän suunnittelija, Sininauhaliitto
+358449017164
matleena.merta@sininauha.fi

Sari Jurvansuu
MIPA 2.0 -hankkeen tutkija, A-Klinikkasäätiö
+358469210804
sari.jurvansuu@a-klinikka.fi

Kaisa Åberg
Päihdeneuvonnan päällikkö, Ehyt ry
044 491 0828
kaisa.aberg@ehyt.fi

Lähteet:

**https://tietopuu.a-klinikkasaatio.fi/jarjestotutkimusohjelma/omaisten_hyvinvointi
**https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/huumeet

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/alkoholi/usein-kysytyt-kysymykset/juomiskulttuuri

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Suomen alkoholipolitiikka luisuu huolestuttavaan suuntaan

Kirjoittajalta Minna Ekholm | 28.6.2024

Hallituksen esitys alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisesta on ongelmallinen, kirjoittaa toiminnanjohtajamme Minna Ekholm kannanotossaan.

Lue lisää