Siirry sisältöön

Salailetko juomistasi? Pelasitko taas kaikki rahasi?

Päihde- ja rahapeliriippuvuudet syntyvät välillä salakavalasti. Alkavan päihde- tai rahapeliriippuvuuden kanssa ei kannata jäädä yksin.

Ilmoittaudu mukaan sosiaalialan ammattilaisen ylläpitämälle maksuttomalle Aina mielessä? -verkkoalustalle, josta löydät tehtäviä liiallisen päihteiden käytön tai pelaamisen tarkasteluun.

Kesä ja koronarajoitusten purkaminen voivat lisätä huomaamatta päihteiden käyttöä tai rahapelaamista. Kesällä saattaa sosiaalisten kokoontumisten, loman tai juhlien verukkeella kulua paljon enemmän alkoholia kuin oli suunnitellut. Lomalla tai mökillä oleskellessa voivat säännöt omalle rahapelaamiselle muuttua, kun työt tai opinnot eivät vie aikaa. Kesällä saattaa tavata uusia tuttuja, joiden kanssa muodostuu tavaksi käyttää huumeita.

Mistä tietää, että rahapelaamiseen tai päihteisiin on syntynyt riippuvuus?

Päihde- tai peliriippuvuuteen sairastunut ei voi lopettaa päihteiden käyttöä tai pelaamista haitallisista seurauksista huolimatta. Läsnä on pakonomainen tarve käyttää päihteitä tai pelata niin ettei aloittamista tai lopettamista pystytä enää hallitsemaan. Päihteen käytön tai pelaamisen lopettaminen voi aiheuttaa myös vieroitusoireita.

Riippuvuuksiin liittyy olennaisesti myös tulevan päihteen käytön tai pelaamisen suunnittelu sekä salailu. Jos käyttää päihteitä tai pelaa rahapelejä salassa joltakin, on hyvä pysähtyä tarkastelemaan tilannettaan. Onko käyttö tai pelaaminen jo niin runsasta, että sitä ei kehtaa myöntää ääneen?

Riippuvuuden kohteesta muodostuu ajan kanssa elämän tärkein asia. Lopulta koko arki suunnitellaan päihteen käytön tai pelaamisen ympärille. Riippuvuudet ovat kroonisia sairauksia, jotka voivat aiheuttaa vakavia seurauksia. Niitä ovat fyysiset ja psyykkiset sairaudet, taloudellinen ahdinko, ihmissuhdeongelmat, väkivalta sekä rikollisuus.

Aina mielessä? -tehtävien avulla voit tarkastella omaa tilannettasi ja avuntarvettasi

Aiheuttaako päihteiden käyttösi ongelmia? Pelasitko taas kaikki rahasi? Haluatko pohtia, miksi käytät päihteitä tai pelaat liiallisesti? Haluatko oppia lisää päihde- tai rahapeliriippuvuudesta?

Jos vastasit kyllä johonkin edelliseen kysymykseen, on uusi Aina mielessä? -verkkoalusta sopiva sinulle.

On tärkeää ottaa aikaa oman päihteiden käytön tai rahapelaamisen tarkasteluun, jotta voi tunnistaa tilanteensa ajoissa.

Maksutonta Aina mielessä? -verkkoalustaa ylläpitää Myllyhoitoyhdistys. Verkkoalusta sisältää tehtäviä 8 viikoksi päihde- tai rahapeliongelmista kärsiville. Tehtävien avulla voi tarkastella päihteiden käyttöään tai rahapelaamistaan sekä opetella tunnistamaan omia tunteitaan ja avuntarvettaan. Verkkoalusta tarjoaa myös tietoa päihde- ja rahapeliriippuvuudesta.

Tehtävien taustalla vaikuttaa toipumiskeskeinen ajattelu, joka ohjaa löytämään itselleen tasapainoisemman ja helpomman tavan elää.

Verkkoalustaa ylläpitää sosiaalialan ammattilainen Myllyhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Ekholm (Sosionomi AMK, päihdetyön ammattitutkinto), jolle voi esittää kysymyksiä alustasta ja tehtävistä sähköpostitse.

minna ekholm

Älä jää yksin tilanteesi kanssa, tule mukaan Aina mielessä? -alustalle!

Kuinka ilmoittaudun Aina mielessä? -verkkoalustalle?

Aina mielessä -verkkopalvelu toimii Google Classroom -alustalla. Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi tarkat toimintaohjeet alustalle kirjautumiseen.

Lisätietoja Aina mielessä? -verkkoalustasta: https://myllyhoitoyhdistys.fi/2021/06/01/aina-mielessa-verkkoalusta-paihde-ja-peliongelmien-seka-laheiskokemuksen-pohtimiseen/

Aiheuttaako päihteiden käyttö sinulle ongelmia? Ilmoittaudu verkkoalustalle suoraan täältä: https://link.webropol.com/ep/ainamielessapaihteet

Aiheuttaako liiallinen rahapelaaminen sinulle ongelmia? Ilmoittaudu verkkoalustalle suoraan täältä: https://link.webropol.com/ep/ainamielessapelaaminen

Kaipaatko vertaistukea tilanteeseesi? Tutustu riippuvaisille suunnattuun vertaistukeen osoitteessa: https://myllyhoitoyhdistys.fi/fi/tukea-ja-tietoa/#vertaistukea

 

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

johannes lahtela katsoo kameraan työpöytänsä ääressä

Armottomuus melkein tuhosi raittiuteni

Kirjoittajalta Johannes Lahtela | 22.2.2024

Addiktio on yksinäisen ihmisen sairaus, jossa kaiken takana häärää itsekeskeinen minä, kirjoittaa Vantaan A-killan toiminnanjohtaja ja kirjailija Johannes Lahtela. Hänelle raitistumisessa on ollut vaikeinta antaa itselleen anteeksi.

Lue lisää