Siirry sisältöön

Uuvuttaako läheisesi päihteiden käyttö tai raha­pelaaminen?

Päihde- ja rahapeliriippuvuudet kuormittavat myös lähellä olevia ihmisiä. Kuormittavaan tilanteeseen ei tarvitse jäädä yksin. Ilmoittaudu mukaan sosiaalialan ammattilaisen ylläpitämälle maksuttomalle Aina mielessä? -verkkoalustalle, josta löydät tehtäviä läheiskokemuksen tarkasteluun.

Päihde- tai rahapeliriippuvuudet vaikuttavat kuormittavasti aina monen ympärillä olevan ihmisen elämään ja arkeen.

Päihde- ja rahapeliriippuvaisten läheisille aiheutuu sekä mielenterveyden ongelmia, kuten masennusta ja ahdistusta, että fyysisiä sairauksia. Läheiset voivat kokea tilanteessa moninaisia tunteita, kuten surua, toivottomuutta, häpeää tai arvottomuutta.

Huoli päihteitä käyttävän tai liiallisesti pelaavan tilanteesta voi johtaa siihen, että rajojen asettaminen suhteessa päihteitä käyttävään on hankalaa tai omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää vähemmälle huomiolle.

Läheiset eivät ole tilanteessaan yksin, sillä Suomessa arvioidaan olevan esimerkiksi noin pari miljoonaa päihdeongelmasta kärsivän läheistä (THL).

On tärkeää, että kukaan ei joudu jäämään yksin vaikean tilanteen äärellä. On arvokasta ja elintärkeää ottaa aikaa oman voinnin tarkasteluun.

Tehtäviä oman tilanteen ja avuntarpeen tarkasteluun

Stressaako läheisesi päihteiden käyttö tai pelaaminen sinua? Haluatko pohtia tilannettasi ja avuntarvettasi?

Myllyhoitoyhdistys ylläpitää maksutonta Aina mielessä? -verkkoalustaa, joka sisältää tehtäviä 8 viikoksi päihde- tai rahapeliriippuvuuksista kärsivien läheisille.

Tehtävien avulla voi tarkastella läheiskokemusta sekä opetella tunnistamaan omia tunteitaan ja avuntarvettaan. Tehtävät keskittyvät oman tilanteen kartoittamiseen, tunnetaitoihin sekä omien rajojen tarkasteluun. Verkkoalusta tarjoaa myös tietoa läheisriippuvuudesta.

Tehtävien taustalla vaikuttaa toipumiskeskeinen ajattelu, joka ohjaa löytämään itselleen tasapainoisemman ja helpomman tavan elää.

Verkkoalustaa ylläpitää sosiaalialan ammattilainen Myllyhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Ekholm (Sosionomi AMK, päihdetyön ammattitutkinto), jolle voi esittää kysymyksiä alustasta ja tehtävistä sähköpostitse.

minna ekholm

Älä jää yksin tilanteesi kanssa, tule mukaan Aina mielessä? -alustalle!

Kuinka ilmoittaudun Aina mielessä? -verkkoalustalle?

Aina mielessä -verkkopalvelu toimii Google Classroom -alustalla. Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi tarkat toimintaohjeet alustalle kirjautumiseen.

Lisätietoja Aina mielessä? -verkkoalustasta: https://myllyhoitoyhdistys.fi/2021/06/01/aina-mielessa-verkkoalusta-paihde-ja-peliongelmien-seka-laheiskokemuksen-pohtimiseen/

Oletko huolissasi läheisesi päihteiden käytöstä tai pelaamisesta? Ilmoittaudu verkkoalustalle suoraan täältä: https://link.webropol.com/ep/ainamielessalaheiset

Kaipaatko lisää vertaistukea tilanteeseesi? Tutustu riippuvaisten läheisille suunnattuun vertaistukeen osoitteessa: https://myllyhoitoyhdistys.fi/fi/tukea-ja-tietoa/#vertaistukea

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Riippuvuus voi johtaa taloudelliseen väkivaltaan parisuhteessa – uhreiksi joutuvat myös lapset

Kirjoittajalta Elina Seitz | 23.11.2024

Riippuvuudesta kumpuava pohjaton rahantarve vaikuttaa usein myös parisuhteeseen ja perheeseen. Taloudellista väkivaltaa on esimerkiksi rahan kontrollointi ja manipulointi, kirjoittaa aiheeseen syventynyt sosiaalityöntekijä Elina Seitz.

Lue lisää