Siirry sisältöön

Verkkopalveluita ja puhelintukia riippuvuuteen sairastuneiden läheisille

Onko läheisesi sairastunut riippuvuuteen, etkä tiedä mitä pitäisi tehdä? Uuvuttaako tilanteesi? Kokosimme etäpalveluita, joiden avulla voit aloittaa tilanteesi selvittämisen. Myös riippuvaisen läheiset tarvitsevat apua.

Verkossa toimivia maksuttomia vertaistukiryhmiä

Jos sinusta tuntuu, että tarvitset apua asioiden jäsentämiseen ja käsittelyyn, älä epäröi hakea sitä. Alla listatuista paikoista löydät riippuvuuteen sairastuneiden läheisille tarkoitettua keskusteluapua. Moni on saanut apua vertaistuesta.

Al-anon alkoholistien läheisille

Onko läheiselläsi alkoholiongelma? Nimettömiä vertaistukiryhmiä verkossa sekä auttava puhelin. Lisätietoja: https://www.al-anon.fi/

AAL, Alkoholistien aikuiset lapset

”Ryhmässä tajusin, etten ole yksin kokemusteni kanssa. Tapasin erilaisia ihmisiä, joilla kuitenkin oli samanlaisia haavoja kuin itselläni. Sinne voi mennä rohkeasti aluksi vaikka vain kuuntelemaankin, kokeilemaan, saako siitä itse apua." -Anonyymi nuori nainen

Anonyymejä verkkoryhmiä aikuisille, jotka kasvoivat alkoholistisissa tai toimintahäiriöisissä perheissä. Lisätietoja: https://www.aal.fi/ryhmat/korona-ajan-verkkokokoukset/

Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä verkossa

Ryhmät ovat tarkoitettu nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka kokevat tai ovat kokeneet haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä. Lisätietoja täältä.

Irti Huumeista ry:n läheisryhmiä verkossa

Läheisryhmässä vanhemmilla, sisaruksilla ja muilla huumeidenkäyttäjän läheisillä on mahdollisuus jakaa huumeongelman herättämiä ajatuksia luottamuksellisessa ympäristössä samassa tilanteessa olevien kanssa. Lisätietoja: https://irtihuumeista.fi/laheisille/laheisryhmat/

Kondis ry:n vertaistuelliset läheisryhmät huumeidenkäyttäjien läheisille

Ryhmissä läheisen ei tarvitse hävetä eikä tuntea syyllisyyttä, sillä kaikki ryhmässä olevat läheiset ovat samassa veneessä. Sana on vapaa, kaikesta kokemastaan ja tuntemastaan voi kertoa ja kirjoittaa.
Lisätietoja: https://www.kondis.net/vertaistukiryhmat-laheisille/

Nar-Anon: vertaistukea addiktien läheisille

"Nar-Anon perheryhmät ovat niille, joita jonkun toisen addiktio on koskettanut. Kahdentoista askeleen ohjemana tarjoamme apua jakamalla kokemuksemme, voimamme ja toivomme." Lisätietoja: https://www.nar-anon.fi/index.php/tapahtumat/

Tukikohta ry:n läheisten tuki ja neuvontapalvelut

Oletko päihteitä käyttävän äiti, isä, puoliso, aikuinen lapsi, sisarus tai ystävä? Askarruttaako läheisen päihteiden käyttö mieltäsi?

Läheisten tuki- ja neuvontapalveluiden tavoitteena on läheisten voimavarojen ja jaksamisen vahvistuminen. Tarjoamme sinulle yksilöllistä keskustelutukea ja neuvontaa puhelimitse sekä kasvotusten. Lisäksi järjestämme läheisryhmiä.

https://tukikohta.org/palvelut/laheisten-tuki-ja-neuvontapalvelut/

Päihdelinkin neuvontapalvelu

Päihdelinkin neuvontapalvelu tarjoaa päihteiden käyttöön ja riippuvuuteen liittyvää verkkoneuvontaa myös läheisille. Voit valita, haluatko kysyä asiaa päihdealan ammattilaiselta vai kokemusasiantuntijalta. Neuvontapalvelun käyttäminen on nimetöntä, maksutonta ja luottamuksellista.
https://paihdelinkki.fi/fi/neuvonta

Päihdelinkin verkossa toimivat vertaistukipalstat

Kotikanava tarjoaa tukea alkoholia liikaa käyttävien puolisoille, perheenjäsenille ja muille läheisille. Vilpola on keskustelualue huumeiden käyttäjien läheisille. Vilpolassa kaikki tunteet ovat sallittuja. Alueella keskustelee vertaisohjaajia Irti Huumeista ry:stä.

Peluurin puhelinpäivystykset ja chat myös peliriippuvaisten läheisille

Peluurin puoleen voi kääntyä, kun pelaaminen haittaa elämää ja kaipaat kannustavaa keskustelukumppania ulkopuolisesta ammattilaisesta. Lisätietoja: https://peluuri.fi/fi/laheiset/peluurin-valtakunnalliset-palvelut-liikaa-pelaavan-laheiselle

 

Palasista eteenpäin -hanke

Palasista eteenpäin -hanke tarjoaa apua perheille, läheisille ja ammattilaisille silloin, kun nuori on alkanut kokeilla tai käyttää huumeita. Hanke on Irti huumeista ry:n ja Sininauhaliiton yhteistyössä toteuttama, STEAn rahoittama ja se toimii 2019-2022.
Lisätietoja: https://www.palasistaeteenpain.fi/

 

Maksuttomia auttavia puhelinpalveluita

  • Myllyhoitoyhdistyksen päihdeterapeuttina työskennellyt toiminnanjohtaja Minna Ekholm vastaa arkisin riippuvuuksiin ja hoitoon hakeutumisiin liittyviin kysymyksiin klo 9-15 yhdistyksen puhelinnumerossa 040 729 1171.
  • Nuori, haluatko jutella riippuvuuksista, somesta tai elämästä? Soita Vapaus tuo vastuun -hankkeen nuorten päivystävään puhelimeen ma-pe klo 9.00-16.00. numeroon 044 720 4816. Puhelimeen vastaa sote-alan ammattilainen hankkeen ohjelmapäällikkö Camilla.
  • Ehyt ry:n Päihdeneuvonta: Huolestuttaako oma tai läheisesi päihteidenkäyttö? Soita maksuttomaan numeroon 0800 90045, saat apua 24/7 päihdetyön ammattilaisilta
  • Nollalinja (apua perheväkivallan uhreille) puh. 080 005 005 (24/7)
  • Naisten Linja (väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naiseksi itsensä määritteleville) puh. 0800 02400 (ma–pe kello 16–20), chat-palvelu verkkosivuilla auki ti–to kello 17–19 ja nettikirjepalvelu vuorokauden ympäri naistenlinja.fi.
  • Irti Huumeista ry:n auttava puh. 0800 98 066 arkisin 9–15 ja 18–21 (ei pe-illat).
  • Raitis Linja -palvelupuhelin numerossa 040 197 4935 arkisin klo 12–15, keskusteluapua päihdeongelmiin.
  • Mielenterveyden keskusliiton neuvontachat ja vertaistukipuhelin
  • Lisäksi koronatilanteen vuoksi julistetun perherauhan nettisivuille on koottu kattavasti apua. Lisätietoja: https://www.perherauhanjulistus.fi/

 

Onko kotonasi väkivallan uhkaa? Turvakodit auttavat lähisuhdeväkivaltaa kokeneita normaalisti koronasta huolimatta sekä pääsiäisenä. Turvakoteihin voi myös soittaa, jos oma tilanne pohdituttaa.

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

”Koen sellaista yksinäisyyttä, että ei voi kuvailla” – päihderiippuvaisen läheinen jää hätänsä kanssa yksin

Kirjoittajalta Myllyhoitoyhdistys | 25.4.2024

Järjestöjen kyselyn mukaan päihteitä käyttävän läheiset jäävät helposti avun ulkopuolelle, eikä heidän tarpeitaan tunnisteta terveydenhuollossa riittävästi. Läheistenpäivänä 5. toukokuuta järjestetään päihderiippuvaisten läheisille tukitapahtumat Helsingissä ja Seinäjoella.

Lue lisää