Siirry sisältöön

Millaista on toipua riippuvuudesta Juha Lantz?

Riippuvuussairaus hallitsee koko elämää, joten myös riippuvuuksista toipuminen on pitkä prosessi. Keskustelimme somevaikuttaja ja päihdeterapeutti Juha Lantzin kanssa toipumisesta sekä siitä, miksi sitä pitää ja miten sitä voi ylläpitää.

juha lantz katsoo kameraan hymyillen

Kuva: Christa Ahonen

Olemme sopineet Juha Lantzin kanssa tapaamisen Zoomin välityksellä. Tamperelaisen päihdeterapeutti, kouluttaja ja somevaikuttaja Juhan hymyilevät kasvot avautuvat tietokoneeni ruudulle aurinkoisena syyspäivänä. Yleensä Facelivejä toipuvien kanssa järjestävän Aarni Rehab Oy:n kuntoutuspäällikön on tänään tarkoitus keskustella vuorostaan kanssamme toipumisesta sekä siitä, miten riippuvuudesta toipumista voi pitää parhaiten yllä.

Toipuminen on vapautta elää omannäköistä elämää

”Riippuvuudesta toipuminen tarkoittaa yksinkertaisesti vapautta elää omannäköistä elämää. Se on elämäntapa, jossa on hyvä olla ja on vapaa päihdekierteestä”, Juha määrittelee toipumisen. Hänen mukaansa toipumisen muodostavat fyysinen, psyykkinen sekä tunne-elämän terveys. Juha korostaa, että kyse ei ole vain päihteistä pidättäytymisestä vaan siitä, että ei enää tarvitse päihteitä tai halua käyttää niitä. ”Toipuessa alkaa luottamaan omaan elämäänsä ja arkeen”, hän täydentää.

Juha ei ole kuitenkaan itsekään saanut aina elää kuvailemaansa vapaata elämää, vaan hänellä on myös oma kokemus huumeriippuvuudesta toipumisesta.

Häpeästä avun piiriin ja rutiineihin

Juhan huumeidenkäyttöön ei koskaan liittynyt salailua, mutta häpeää senkin puolesta.

”Aiemmin olin ollut hyvä urheilija, luotettava kaveri ja hyvä kumppani. Kun menetin sen kaiken huumeiden takia, astui kuvaan häpeä. Ja sehän vain lisäsi käyttöä”, Juha muistelee.

Juha kertoo olleensa onnekas, sillä hänelle tarjottiin heti apua kun hän sitä pyysi. ”Tosin tarpeeseen nähden tarjottiin aluksi liian kevyttä ja lyhyttä hoitoa. Oli vaikea saada maksusitoumusta laitosmallisen hoidon jatkamiseen”, hän kertoo.

Lopulta Juha pääsi laitoshoidon jälkeen vuodeksi avohoitoon, jossa ohjattiin kiinnittymään vertaistuellisiin itsehoitoryhmiin. ”Kiinnityin silloin vahvasti NA-ryhmiin, ja jätin vanhan kaveriporukan taakseni. Se on kantanut siihen, että olen ollut nyt toipumisen tiellä 21 vuotta”, hän kertoo.

”Hoidon myötä arkeen tuli rutiineja ja rakenne,
joka oli sekavan huumemaailman vastakohta.”

Juhaa toipumisessa auttoi vertaistuki, jota on saanut ympärillä olevilta vertaisilta sekä hoitopaikan toipumiskokemuksen omaavilta työntekijöiltä. Yllättävän tärkeää toipumisen kannalta oli myös se, että hoidon myötä arkeen tuli rutiineja ja rakenne, joka oli sekavan huumemaailman vastakohta. Hoidossa hän alkoi myös ymmärtämään, mistä päihdesairaudessa todella on kyse.

Kuinka ylläpitää toipumista?

Juha on ollut päihteetön 21 vuotta, mutta käy silti yhä NA-ryhmissä. Miksi?

”Vaikka en käytä enää huumeita, olen silti yhä addikti”, Juha tiivistää. Päihdesairaus voi aktivoitua pienestäkin määrästä päihdettä täysin hallitsemattomaksi.

”Hoitamalla itseäni muistan, että minulle ei sovi kohtuukäyttö ja yhteys itseen pysyy yllä. Itsehoidon avulla muistan myös asioiden tärkeysjärjestyksen elämässäni. Toipumisen tulee olla tärkein asia, sillä se mahdollistaa laadukkaan elämän.”

Juha hoitaa addiktiotaan neljällä keinolla, ja kannustaa muitakin kokeilemaan näitä:

 • NA-ryhmissä käyminen 2-3 kertaa viikossa. Osana ryhmiä toimii 12 askeleen työskentely.
 • Jokainen NA-ryhmän aloittava saa pyytäessään oman kummin, joka tukee toipumisessa.
 • Panostus terveisiin päihteettömiin ihmissuhteisiin. Vuorovaikuttaminen muiden toipuvien kanssa.
 • Kysy itseltäsi ajoittain: mitä haluan elämältä? Mikä on minulle tärkeää?

Toipuminen on haastavaa sekä palkitsevaa

Toipuminen ei Juhankaan mielestä ole ollut pelkästään helppoa: ”Kaikista haastavinta toipumisessa on ollut itseni kohtaaminen tilanteessa, jossa on huono itsetunto, häpeää ja syyllisyyttä. Oma minäkuvani oli pitkään tosi negatiivinen ja arvoton. Sen takia on myös haastavaa nähdä kaikki hyvä itsessä.”

"Toipuminen on kuitenkin tuonut elämääni kaiken, mitä minulla on nyt."

”Lisäksi addiktiivisuus on välillä näkynyt elämässäni: olen polttanut itseni loppuun työllä tai roikkunut ihmissuhteissa, joissa ei ole hyvä olla", Juha muistelee.

Juha on opetellut lisäämään armollisuutta arkeensa. Kun kuvioihin hiipivän riippuvuuden huomaa, on tärkeää puuttua tilanteeseen heti ja pyytää apua. "Samuli Edelmanin sanoin puhua ongelmista niin kauan, kunnes löytää niihin ratkaisun”, hän kehottaa.

"Toipuminen on kuitenkin tuonut elämääni kaiken, mitä minulla on nyt. On ollut tärkeää palata osaksi yhteiskuntaa työn, ammatin ja opintojen myötä. Olen onnellinen, että minulla on työ, joka on itselleni merkityksellinen ja hyvällä tavalla haasteellinen. Toipumisen ansiosta uskallan taas unelmoida, rakentaa luotettavia ihmissuhteita sekä arvostaa itseäni."

Hoitoon hakeutuminen on itsensä arvostamista

Juha haluaisikin sanoa muille riippuvuuteen sairastuneille juuri itsearvostukseen liittyvän seikan: "arvosta itseäsi niin paljon, että hakeudu hoitoon."

"Itsensä hoitaminen on paras lahja itselle, sillä riippuvuussairaudella on surullinen loppu. Sairaus tuhoaa lopulta ihmisen sekä ympärillä olevia ihmisiä", hän muistuttaa.

”Jos ei tiedä, mistä pyytää apua, kysy vain joltain. Ota ensimmäinen askel. Suuntaudu johonkin."

juha lantz

Mistä apua riippuvuuksiin?

 • Myllyhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja (ent. päihdeterapeutti) Minna Ekholm vastaa yhdistyksen puhelimeen 040 729 1171 arkisin klo 9-15 riippuvuuksiin tai hoitoon hakeutumiseen liittyvissä asioissa.
 • Vertaistuen paikkoja löydät täältä (linkki)
 • Vapaus tuo vastuun -hankkeen puhelimeen voi soittaa tai tekstata numeroon 044 720 4816 arkisin klo 9-16 kaikki nuoret, jotka kaipaavat keskusteluapua riippuvuuksista ja elämästä.
 • Huolestuttaako oma tai läheisesi päihteidenkäyttö? Ehyt ry:n maksuton päihdeneuvonta numerossa 0800 90045. Anonyymiä apua päihdetyön ammattilaisilta ympäri vuorokauden.
 • Raittiuden Ystävien Raitis Linja -puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 12–15 numerossa 0800 508 230. Päihdekeskustelua soittajan ehdoilla sekä kuuntelevaa ja ymmärtävää läsnäoloa ahdistavien tilanteiden keskellä.
 • Päihdelinkin keskustelualue, jonka tavoitteena on muodostaa ympäristö vertaistuelle ja kävijöiden ajatuksille päihteistä ja riippuvuuksista.
 • Mielenterveystalo - psyykkistä hyvinvointia edistävä nettipalveluiden kokoelma, joka kokoaa kansalaisten saataville tietoa ja välineitä hyvinvoinnistaan huolehtimiseen.
 • Tukinet– Netissä toimiva kriisikeskus.
 • Toipumiskeskeisiä päihdehoitopaikkoja (linkki)

 

12 askeleen tukiryhmiä Suomessa:

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

10 terveistä Hazeldenin päihdeklinikalta

Kirjoittajalta Myllyhoitoyhdistys | 27.3.2024

Yhdistys vieraili Minnesotassa Hazeldenin päihdeklinikalla, jossa hoito on muttununut lähivuosina paljon etenkin opioidikriisin takia. Lue tai katso terveiset reissusta!

Lue lisää