Läheistenpäivä 5.5.2021

Toukokuun 5. päivä vietetään päihderiippuvaisten Läheistenpäivää. Silloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen riippuvuus vaikuttaa.

Oikeus saada tukea.

Toukokuun 5. päivä vietetään päihderiippuvaisten Läheistenpäivää. Kyseessä on päivä, jolloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Läheistenpäivän teemana on tänä vuonna ”Oikeus saada tukea”.

Läheistenpäivä muistuttaa, että lain mukaan riippuvuuteen sairastuneen lisäksi myös hänen läheisillään on oikeus tuen ja avun saantiin. Läheisten asema ja tuen tarpeet tulee huomioida ja tunnistaa palvelujärjestelmässä nykyistä paremmin.

Päihdeongelma vaikuttaa kuormittavasti aina monen ympärillä olevan ihmisen elämään. Läheiset eivät ole tilanteessaan yksin, sillä Suomessa arvioidaan olevan noin pari miljoonaa päihdeongelmasta kärsivän läheistä. Läheiset kokevat tilanteessa usein moninaisia tunteita, kuten surua ja toivottomuutta sekä arvottomuuden ja häpeän kokemuksia.

Huoli päihteitä käyttävän tilanteesta voi johtaa siihen, että rajojen asettaminen suhteessa päihteitä käyttävään on hankalaa tai omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää vähemmälle huomiolle. Läheiset voivat kokea ulkopuolisuuden, yksinäisyyden ja leimatuksi tulemisen kokemuksia, jotka voivat nostaa kynnystä avun hakemiseen. Sosiaalista tukiverkostoa ei aina ole saatavilla, eikä riittävää tukea ole aina saatavilla myöskään sosiaali- ja terveyspalveluiden piiristä (Jurvansuu & Ringbom, 2020).

On tärkeää, että kukaan ei joudu jäämään yksin vaikean tilanteen äärellä. Jokaisella meistä on oikeus nähdyksi, kohdatuksi ja kuulluksi tulemiseen. Muistetaan #myösläheiset.

Tästä linkistä löydät paikkoja, joista läheiset saavat tukea verkossa tai puhelimitse.

Mitä 5.5. tapahtuu?

Kampanjan järjestäjätahot jakavat Läheistenpäivänä ja sen ympärillä sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuillaan tietoa läheisten kokemuksista sekä avunsaantipaikoista.

Kutsumme sinut mukaan jakamaan oman kokemuksesi, mistä olet saanut toivoa tai kiitoksesi läheiselle 5.5. somessa hashtagilla #myösläheiset

Kampanjan järjestävät tänä vuonna:

Lisätiedot ja yhteydenotot

sari.jurvansuu@a-klinikka.fi

Q&A: VTV-kouluohjelman Mikko vastaa nuorten somekysymyksiin

Kirjoittajalta Mikko Cederberg | 6.4.2021

Mistä tietää, että käyttää somea liikaa? Yhdistyksen Vapaus tuo vastuun -kouluohjelman päällikkö Mikko Cederberg vastaa nuorten kysymyksiin somesta.