Siirry sisältöön

Läheistenpäivä 5.5.2021

Toukokuun 5. päivä vietetään päihderiippuvaisten Läheistenpäivää. Silloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen riippuvuus vaikuttaa.

Oikeus saada tukea.

Toukokuun 5. päivä vietetään päihderiippuvaisten Läheistenpäivää. Kyseessä on päivä, jolloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Läheistenpäivän teemana on tänä vuonna ”Oikeus saada tukea”.

Läheistenpäivä muistuttaa, että lain mukaan riippuvuuteen sairastuneen lisäksi myös hänen läheisillään on oikeus tuen ja avun saantiin. Läheisten asema ja tuen tarpeet tulee huomioida ja tunnistaa palvelujärjestelmässä nykyistä paremmin.

Päihdeongelma vaikuttaa kuormittavasti aina monen ympärillä olevan ihmisen elämään. Läheiset eivät ole tilanteessaan yksin, sillä Suomessa arvioidaan olevan noin pari miljoonaa päihdeongelmasta kärsivän läheistä. Läheiset kokevat tilanteessa usein moninaisia tunteita, kuten surua ja toivottomuutta sekä arvottomuuden ja häpeän kokemuksia.

Huoli päihteitä käyttävän tilanteesta voi johtaa siihen, että rajojen asettaminen suhteessa päihteitä käyttävään on hankalaa tai omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää vähemmälle huomiolle.

On tärkeää, että kukaan ei joudu jäämään yksin vaikean tilanteen äärellä. Jokaisella meistä on oikeus nähdyksi, kohdatuksi ja kuulluksi tulemiseen. Muistetaan #myösläheiset.

Tästä linkistä löydät paikkoja, joista läheiset saavat tukea verkossa tai puhelimitse.

Mitä 5.5. tapahtuu?

Kampanjan järjestäjätahot jakavat Läheistenpäivänä ja sen ympärillä sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuillaan tietoa läheisten kokemuksista sekä avunsaantipaikoista.

Kutsumme sinut mukaan jakamaan oman kokemuksesi, mistä olet saanut toivoa tai kiitoksesi läheiselle 5.5. somessa hashtagilla #myösläheiset

Järjestöt tarjoavat keskusteluapua päihderiippuvaisten läheisille keskiviikkona 5.5. Sosiaalialan ammattilaiset päivystävät Irti Huumeista ry:n chatissa klo 10–15. A-klinikkasäätiön Päihdelinkin olohuoneessa päivystetään klo 14–20. Olohuoneessa voi keskustella muiden läheisten sekä ammattilaisten kanssa. Raittiuden Ystävät ry:n Raitis Linja -puhelin päivystää läheisille klo 12–15 numerossa 0800 508 230.

Kampanjan järjestävät tänä vuonna:

 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Minna Ekholm
toiminnanjohtaja
Myllyhoitoyhdistys ry
040 729 1171
minna.ekholm@myllyhoito.fi

Elsa Pingoud
järjestö- ja viestintäsuunnittelija, Tukikohta ry
+358451337456
elsa.pingoud@tukikohta.org

Birgitta Suorsa
viestintäpäällikkö, Irti Huumeista ry
+358406203178
birgitta.suorsa@irtihuumeista.fi

Marko Kailasmaa
toiminnanjohtaja, Raittiuden Ystävät ry
+358404554356
marko.kailasmaa@raitis.fi

Ilona Mäki
kehittäjä, Läheiset ja päihteet -toiminta, Sininauhaliitto
+358406310531
ilona.maki@sininauha.fi

Sari Jurvansuu
MIPA 2.0 -hankkeen tutkija, A-Klinikkasäätiö
+358469210804
sari.jurvansuu@a-klinikka.fi

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Naiserityisen työn verkoston kannanotto: Suomen tulee sitoutua väkivallan torjumiseen

Kirjoittajalta Myllyhoitoyhdistys | 5.3.2024

Myllyhoitoyhdistys allekirjoitti Naiserityisen työn verkoston kannanoton, jossa vaaditaan Suomelta suunnitelmallisia, konkreettisia ja pitkäjänteisiä toimia naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi.

Lue lisää