Kaikkien kaupunki -kampanja kannustaa inhimilliseen kohtaamiseen
Myllyhoitoyhdistys osallistuu 30.11.-4.12. järjestettävään Kaikkien kaupunki -kampanjaan, joka näyttää erilaisia tapoja olla kaupunkitilassa. Riippumatta siitä, keitä asukkaat ovat tai miten he kaupunkia käyttävät, ovat he osa kaupunkia.
Sama kaupunki, monta näkökulmaa
Miltä sinun kotikaupunkisi näyttää? Toiselle puisto on pelkkä ohikulkumatka, toiselle se on yöpaikka. Toiselle kauppakeskus on pelkkä kauppakeskus, toiselle se on lämmin tila ja mahdollisuus ladata puhelinta.
Vaikka kotikaupunkimme on sama, käytämme sitä hyvin eri tavoin. Se, miltä kaupunki näyttää, riippuu mistä näkökulmasta sitä katsoo.
Riippumatta siitä, keitä asukkaat ovat tai miten he kaupunkia käyttävät, haluamme korostaa, että he ovat osa kaupunkia.
EPT-verkoston Kaikkien kaupunki -kampanja näyttää miten eri asukkaat käyttävät kaupunkia. Riippumatta siitä, keitä asukkaat ovat tai miten he kaupunkia käyttävät, haluamme korostaa, että he ovat osa kaupunkia. Tavoitteena on luoda ja lisätä ymmärrystä sekä empatiaa varsinkin kaikkein hauraimmassa asemassa olevia kanssa-asukkaita kohtaan.
Inhimillinen kohtaaminen on tärkeää
Päihtyneiden ihmisten pelkääminen julkisissa tiloissa on Suomessa yleisempää kuin muissa maissa. Kaikkien kaupunki -kampanja tuo esiin päihteitä käyttävien ihmisen inhimillisen kohtaamisen – vaikka päihteiden käyttö julkisilla paikoilla saattaa aiheuttaa turvattomuutta, suurin osa ihmisistä käyttäytyy asiallisesti ja monet häiriöt ovat vältettävissä ystävällisellä asenteella.
”Kuuntelemalla ja antamalla tilaa ihmisten kokemuksille ja ajatuksille esimerkiksi päihteiden käytöstä, seksuaalisesta häirinnästä tai rasismista voimme kaikki oppia näkemään arkisiakin kohtaamisia uudesta näkökulmasta, pitämään huolta toisistamme ja edesauttamaan muutosta.” Runoilja Jonna Nummela
Harva viettää kadulla aikaa päihtyneenä huvikseen.
Tehdään kaupungista turvallinen ja viihtyisä, yhdessä.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston, EPT-verkoston, Kaikkien kaupunki -kampanjan tavoitteena on nostaa esiin päihteiden käyttöön, kaupunkiviihtyvyyteen ja -turvallisuuteen liittyviä teemoja ja ratkaisumalleja. Kampanjassa muistutetaan, että harva viettää kadulla aikaa päihtyneenä huvikseen.
Tänä vuonna valokuvahaaste ja näyttely Oulussa
Tänä vuonna kampanja näkyy sosiaalisen median lisäksi paikallisesti Oulun Kauppakeskus Valkeassa, Oulun pääkirjastossa ja Asiakaspalvelu 10:ssä julisteiden ja valokuvien merkeissä. Julisteissa muistutetaan siitä, että jokaisella on oikeus viihtyä kaupungilla sekä tuntea olonsa turvalliseksi. Oikeus on sekä kaupungilla asioivilla, että niillä, jotka hakevat lepopaikkaa, lämpöä tai kontakteja tuttujen kanssa.
Kaikkien kaupunki -kampanjan teeman ja ulkoasun tueksi on haastateltu Oulun Katuklinikan asiakkaita. Heiltä kampanjatiimi on saanut arvokkaita ajatuksia turvallisuudentunteesta, syrjinnästä ja yhteenkuuluvuudesta.
Aika: Ma 30.11. – to 3.12. klo 8–18 ja pe 4.12. klo 8–16
Paikka: Torikatu 10, Oulu
Onko sinulla kaupungissa paikkaa, jonka koet turvalliseksi? Mikä tekee paikasta sinulle turvallisen? Ota meille valokuva tai mobiilikuva, liitä siihen lyhyt perustelu, miksi paikka on sinusta turvallinen, ja voit voittaa itsellesi klassisen Rukan keltaisen sadetakin tai sadehatun! Lue lisää.
Parhaat valokuvat pääsevät mukaan Kaikkien kaupunki -valokuvanäyttelyyn Asiakaspalvelu Oulu 10:n aulaan sekä verkkoon ja someen.
Myllyhoito?
Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki, terapia sekä 12 askeleen ammatillinen soveltaminen. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.
Ajankohtaista
Riippuvuudesta kumpuava pohjaton rahantarve vaikuttaa usein myös parisuhteeseen ja perheeseen. Taloudellista väkivaltaa on esimerkiksi rahan kontrollointi ja manipulointi, kirjoittaa aiheeseen syventynyt sosiaalityöntekijä Elina Seitz.
Lue lisää