Siirry sisältöön

Ähky -verkkopalvelu tarjoaa tukea hallitsemattomaan syömiseen

Toimiva ry ja Myllyhoitoyhdistyksen Ruoka ja riippuvuus -hanke julkaisivat Ähky-verkkopalvelun, josta löytyy kahdeksaksi viikoksi tehtäviä henkilöille, joiden syöminen tuntuu toistuvasti riistäytyvän käsistä tai syöminen tuntuu hallitsemattomalta.

Toimiva ry:n ja Myllyhoitoyhdistyksen Ruoka ja riippuvuus -hankkeen uusi Ähky-verkkopalvelu on matalan kynnyksen tukipalvelu henkilöille, jotka kokevat syömisensä hallitsemattomaksi.

Palvelu tarjoaa apua esimerkiksi silloin, kun syöminen tuntuu toistuvasti riistäytyvän käsistä, kun ruoka pyörii jatkuvasti mielessä tai kun elämä tuntuu jatkuvalta kamppailulta herkkuhimoja vastaan. Ähkyssä käyttäjällä on mahdollisuus tutkia suhdettaan ruokaan ja syömiseen erilaisten materiaalien ja tehtävien avulla.

Ähkyssä käyttäjä pohtii omaa suhdettaan ruokaan ja syömiseen erilaisten materiaalien ja tehtävien avulla.

Tavoitteena on, että Ähky-verkkopalvelun avulla käyttäjä havahtuisi tarkastelemaan omia syömiseen liittyviä ajatuksiaan, asenteitaan sekä toimintaansa, ja pohtisi niiden vaikutuksia jokapäiväiseen käyttäytymiseensä ruoan ja syömisen suhteen.

Ähky-verkkopalvelu lyhyesti:

📍 Matalan kynnyksen tukipalvelu henkilöille, jotka kokevat syömisen riistäytyvän toistuvasti käsistä tai jos syöminen tuntuu muuten hallitsemattomalta.

📍 Palvelun ovat kehittäneet Toimiva ry:n sekä Ruoka ja riippuvuus -hankkeen ravitsemustieteen asiantuntijat. Palvelua ylläpitää Toimivan ravitsemusasiantuntija Taru Hyvärinen, joka on syömiskäyttäytymiseen erikoistunut ravitsemustieteilijä Itä-Suomen yliopistosta.

📍 Sisältää materiaalia ja tehtäviä kahdeksan viikon ajaksi. Tehtävät auttavat työstämään itsenäisesti syömisen hallintaan liittyviä teemoja.

📍 Työstettävät teemat pitävät sisällään ravitsemukseen liittyvää tietoa ja tehtäviä, mutta vahvassa roolissa on myös syömisen psykologinen puoli.

📍 Palvelussa on tarjolla vertaistukea chattien muodossa. ⠀

📍 On käyttäjilleen ilmainen.

Ähky syntyi tueksi hallitsemattoman syömisen haasteisiin tilanteessa, jossa maailmanlaajuinen koronapandemia lisäsi yleisesti ihmisten ahdistusta, pelkoa ja stressiä. Tällaiset kielteiset tunteet voivat aiheuttaa tai syventää jo olemassa olevia syömisen ongelmia.

Toimiva ry:n Taru Hyvärinen kertoo, että Ähky-verkkopalvelu on tehty niin, että jokainen henkilö saisi apua ajasta, paikasta ja henkilön taustatekijöistä riippumatta:

"Kun ihmiset joutuivat jäämään koronatilanteen takia yksin koteihinsa syömisen haasteiden kanssa, meissä heräsi huoli. Syntyi ajatus verkkopalvelusta, joka tarjoaa apua hallitsemattoman syömisen haasteisiin juuri silloin, kun ihminen kokee sitä tarvitsevansa ja on motivoitunut työstämään asioitaan."

Kuinka pääsen osallistumaan Ähky-verkkopalveluun?

Ilmoittaudu mukaan klikkaamalla TÄSTÄ linkistä.

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Taru Hyvärinen
Toimiva ry:n ravitsemusasiantuntija
toimiva.ry@gmail.com

Lue lisää Ruoka ja riippuvuus -hankkeen blogista: https://www.ruokariippuvuus.fi/blogi/ahky-verkkopalvelu-avuksi-hallitsemattomaan-syomiseen

Myllyhoito?

Myllyhoito on Minnesota-mallista toipumiskeskeistä ja yhteisöllistä riippuvuuksien hoitoa, jonka keskiössä ovat vertaistuki sekä 12 askeleen ohjelman hyödyntäminen ammattilaisten ohjauksessa. Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, riippuvuuksiin sairastuneiden ja läheisten auttaminen sekä toipumiskeskeisen hoidon kehittäminen.

Ajankohtaista

Mai peltoniemi

Kouluttaja Mai Peltoniemi: Olennaista on toivon kannattelu

Kirjoittajalta Mai Peltoniemi | 21.9.2020

Mai Peltoniemi kirjoittaa kolumnissaan riippuvuudesta toipumisesta, traumasta, häpeästä ja toivosta. Hän muistuttaa, että jokaisen ihmisen tulisi saada kokea itsensä arvokkaaksi ihan vain siksi, että on syntynyt.

Lue lisää